Catalunya Diari

Elaboren una dieta per a pacients amb COVID ingressats a Lleida

El menú està enriquit des del punt de vita proteic i calòric per compensar l'elevat risc de desnutrició dels malalts

Pla obert on es pot veure un dels menús que s'han elaborat per a pacients amb covid-19 ingressats als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria
Elaboren una dieta específica per a pacients amb covid-19 ingressats als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria | LleidaDiari.cat

Un equip de dietistes nutricionistes ha elaborat una dieta específica per a pacients ingressats amb covid-19 als hospitals lleidatans Arnau de Vilanova i Santa Maria amb l'objectiu de compensar l'elevat risc de desnutrició que pateixen els malalts per diversos factors associats a la malaltia.

La particularitat del menú és que augmenta la densitat calòrica i proteica dels aliments diaris que ingereixen els pacients, És una dieta de fàcil masticació i està fraccionada en cinc àpats (esmorzar, dinar, berenar, sopar i ressopó). A més, els professionals sanitaris també valoren en cada cas si el pacient necessita algun suplement nutricional hipercalòric i hiperproteic complementari que ajudi a afavorir la seva recuperació.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El menú ha estat elaborat pel Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, la Unitat de Dietètica de l'Hospital Universitari de Santa Maria i el Departament de Dietètica de SERHS Food. Les dietistes nutricionistes de l'Arnau de Vilanova, Cristina Domínguez i de SERHS Food, Teresa Ricou, assenyalen que els pacients amb covid-19 pateixen un risc elevat de desnutrició, ja que la malaltia en un elevat nombre dels casos comporta pèrdua de gana, alteracions en el gust i olfacte, ofec o diarrea, entre altres.

Una dieta enriquida des del punt de vista proteic i calòric

Per això, consideren que cal aportar una dieta enriquida des del punt de vista proteic i calòric, «amb textures suaus que afavoreixin la ingesta dels aliments», apunten. En concret, els primers plats estan enriquits amb proteics naturals, com ou, pernil o formatge, i se serveixen cremes, arrossos caldosos i sopes per evitar un sobreesforç del malalt a l'hora de menjar, mentre els segons plats acostumen a ser de peix o de carn, de textura tova. El berenar i ressopó estan compostos per un lacti. Els pacients també reben una targeta informativa amb recomanacions, com ara que comencin a menjar pel segon plat, en el cas que tinguin poca gana.


Comentaris

envia el comentari