Catalunya Diari

El PSOE guanyaria les eleccions, segons una enquesta del CIS

Pel que fa als partits catalans, ERC pujaria en intenció de vot i el PDeCAT baixaria

Congrés dels Diputats
Congrés dels Diputats | cedida

Després de l'arribada de Pedro Sánchez a la presidència del govern espanyol, el PSOE s'ha situat com el gran favorit per guanyar les pròximes eleccions. Segons el baròmetre del mes de juliol del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), els socialistes creixerien 7,9 punts i passarien de la tercera posició a guanyar els comicis amb una intenció de vot del 29,9%.

Per la seva banda, el PP perdria quatre punts i amb una intenció de vot del 20,4% veuria com el PSOE el superaria en 9,5 punts. Aquest 20,4% d'intenció de vot és el mateix que tindria Ciutadans, que podria passar a ser el principal partit de l'oposició tot i perdre dos punts respecte a l'anterior enquesta. Per últim, Podem i les seves confluències també perdrien quatre punts i es quedaria amb una intenció de vot del 15,6%.

ERC pujaria entre els partits nacionalistes

Pel que fa als partits catalans, ERC seria el gran beneficiat pujant quatre dècimes i situant-se amb una intenció de vot del 3,9%. En contraposició, el PDeCAT baixaria quatre dècimes fins a una intenció de vot de l'1,3%. D'aquesta forma, els republicans aconseguirien els seus millor resultats en unes eleccions al Congrés, mentre els demòcrates assolirien els pitjors.

Rufián i Tardà al Congrés dels Diputats.
Rufián i Tardà al Congrés dels Diputats. | Cedida

 

Els partits bascos, per la seva banda, veuen com es mantenen estables les seves intencions de vot. El PNB només baixaria una dècima i se situaria en l'1,2%, mentre Bildu es mantindria amb la mateixa intenció de vot del 0,6% que va tenir en l'anterior enquesta elaborada el mes d'abril.

El nou govern obté millor nota que l'anterior

Aquesta enquesta elaborada pel CIS es va produir un mes després de l'arribada del PSOE al poder i abans del nomenament de Pablo Casado com a nou president del PP, un fet que podria canviar els resultats en un futur. A més, es va aprofitar per poder posar nota per primera vegada als nous ministres, que en línies generals superen els seus antecessors.

El més ben valorat va ser Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats, que amb una puntuació de 5,45 ha estat que ha superat l'aprovat. El segueixen el ministres d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, amb un 4,89, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, amb un 4,81, i el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, amb un 4,76. Tots ells per sobre del 3,34 que Soraya Sáenz de Santamaría va assolir en la darrera enquesta i que la situaven amb la millor nota de l'anterior Executiu.


Comentaris

envia el comentari