Catalunya Diari

Els Agents Rurals retiren punxes metàl·liques de dues illes de pisos de Lleida per protegir els falciots

Amb més de 200 parelles, és una de les colònies més importants de la ciutat

Els Agents Rurals hi han treballat aquest divendres al matí. | LleidaDiari.cat

 

Els Agents Rurals retiren aquest divendres prop de 270 barreres amb punxes metàl·liques que s'havien instal·lat en orificis de ventilació de dues illes de pisos de Lleida per evitar que hi entressin els ocells. L'acció s'ha fet després de constatar que a les punxes hi morien clavats exemplars de falciots, que és una espècie protegida. En concret, els edificis estan situats al barri dels Instituts, entre els carrers Isaac Albeñiz i Cos Gayón, on es concentra una de les colònies més importants de falciots de la ciutat amb més de 200 parelles. L'entitat ecologista Ipcena va presentar el 4 de maig una denúncia al departament de Territori alertant que aquests elements amb punxes metàl·liques suposaven un perill per als falciots, un ocell que es considera clau per frenar la proliferació d'insectes, ja que són el seu principal aliment. 

Des de la conselleria es van posar en contacte amb les comunitats afectades i els veïns van acceptar que els agents rurals retiressin les punxes sense cap cost. D'aquesta manera s'evita que la denúncia arribi a la Fiscalia. Les barreres les van col·locar els veïns fa anys a uns orificis de ventilació situats entre el celobert i la teulada per evitar que hi entressin els ocells, sobretot coloms. Aquest divendres efectius del Grup de Suport de Muntanya dels Agents Rurals s'han despenjat amb cordes des de la teulada per anar-les retirant una a una.

El cap dels Agents Rurals de Lleida, Llorenç Ricou, ha remarcat que el falciot és una espècie protegida i «és un depredador molt important del mosquit i la mosca negra, per tant, ens fa un gran favor; es nota molt a les zones on hi ha més falciots hi ha menys insectes». Per la seva banda, el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, s'ha mostrat molt satisfet de la col·laboració entre ecologistes, veïns i administració en aquest cas i ha afegit que aquesta actuació «és un bon exemple a seguir a la ciutat de Lleida, on les plagues de mosquits derivades sobretot d'una mala gestió del riu Segre estan provocant greus problemes». Vàzquez ha recordat que el falciot viu sobretot en zones urbanes i s'ha de preservar perquè la població ha caigut en els darrers anys sobretot per culpa de la contaminació ambiental.

Les punxes metàl·liques suposen un perill per als falciots. | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari