Els governs ens donen roses d’espines?

Els governs ens donen roses d’espines?| Anna Almendros

 

Quan penso en els dirigents polítics, tant de l’àmbit estatal com de l’europeu, no puc evitar la imatge d’una rosa, però sense el capoll. Malauradament, com a dona, és la imatge que tinc de les polítiques que s’estan fent envers la dona. 
 
De quina altra manera podem valorar la darrera reforma laboral? Doncs, com dèiem, com una branca d’espines que ens estan fent empassar. No vull estendre’m en les nefastes conseqüències de l’aplicació de la darrera reforma laboral, i us insto a consultar un informe que analitza la situació de la dona al mercat laboral, realitzat des de la Xarxa d’Agents Sindicals per la Igualtat de la UGT —en endavant, XASI-UGT— i titulat Ofensiva contra la igualtat.
 
En aquest informe hi trobem, per exemple, que “el treball parcial té cara de dona”; el 2013, el 23,8% de les dones contractades ho estaven a temps parcial, davant el 7,9% dels homes ocupats. I, és clar, amb una bretxa salarial i una segregació ocupacional que haurien de fer enrojolar els governs: en general, les dones cobren per hora un 20,1% menys que els homes, i tot i haver-hi més dones amb titulacions acadèmiques, només el 32% d’alts càrrecs són dones.
 
Les polítiques nefastes que s’estan implementant fan que s’incrusti aquesta branca d’espines a la “gola” de la major part de la ciutadania, ja que tots no som iguals, i podríem fer una inacabable llista de polítiques perjudicials per a la ciutadania, com les pèrdues de drets socials, que dificulten encara més la conciliació familiar; la pretensió de lleis inexplicables, com la de la reforma de l’avortament, o l’última que s’ha anunciat, amb què el govern del PP pretén censurar i penalitzar les opinions dels usuaris a les xarxes socials, amb un nou intent de coartar la llibertat d’expressió.
 
I la branca d’espines se m’ha quedat incrustada a la “gola” per molt temps amb la darrera campanya de les eleccions a l’Europarlament, en què no hem volgut intervenir a l’espera que s’acabés i d’una il·lusa esperança d’actuacions internes dels partits. Les declaracions del senyor Cañete són masclistes i intolerables. Citem a continuació part de la frase que va dir en campanya: “Si abuses de superioritat intel·lectual, sembles un masclista amb una dona indefensa.”
 
És clar que després no ens podem estranyar que, en diaris europeus, com, per exemple, l’alemany Die Welt, el titular fos: “L’home de les cavernes i la superioritat dels homes.” I que, evidentment, aportessin més proves de la falta de respecte del senyor Cañete envers les dones citant una frase seva de l’any 2000, quan era ministre d’Agricultura: “El regadiu s’ha d’utilitzar com les dones, amb molt de compte, ja que et poden perdre.” Com a dones, no podem acceptar les seves disculpes, que, per cert, van arribar una setmana després, i suposo que per pressions: “Si he ofès algú, demano disculpes.” Senyor Cañete, no és que ens ofengués, és que des de la XASI-UGT no entenem que vostè sigui un representant de les dones a Europa.
 
I, malauradament, hem sentit més declaracions irrespectuoses, per dir-ho de forma suau, ja que no sabem com qualificar les del senyor Manuel Fernández, diputat autonòmic del PP i vicepresident segon de la mesa del Parlament de les Canàries, el qual, a la ràdio autonòmica, va dir: “L’economia submergida, com moltes dones, no es pot eliminar.” I, a més, es defensa dient que això ho va afirmar el dirigent socialista Alfonso Guerra el 1986.
 
Des d’aquestes línies, la XASI-UGT de Lleida demana a tots els partits polítics que siguin responsables en les tasques encomanades i que prenguin mesures disciplinàries i contundents davant d’aquestes actituds, com ho fa qualsevol ciutadà, tant en l’àmbit privat com en el públic, quan ha de respondre tant per les seves actuacions com per les seves declaracions.
 
Malauradament, la branca d’espines està fent ferides, però aquestes es poden curar i els ciutadans tenim el deure de fer-ho amb els mitjans que encara queden al nostre abast, i des de la XASI-UGT us encoratgem a acompanyar-nos en aquest camí.
 
Anna Almendros, responsable Xarxa Atenció de Sindicalistes per a la Igualtat (XASI) de la UGT-Terres de Lleida