Catalunya Diari

Els infants sahrauís marxen als campaments després de passar l'estiu a Lleida

El programa d'acollida estival de nens i nenes sahrauís ha inclòs un complet programa de revisions sanitàries

Imatge dels nens sahrauís abans de marxar de Lleida | LleidaDiari.cat

El gruix dels 34 infants sahrauís que han passat l'estiu a les comarques de Lleida en companyia de famílies acollidores locals ha marxat aquest dissabte cap als campaments situats al desert algerià per retrobar-se amb les seves famílies i iniciar el curs escolar. En total, han sortit cap a l'Aeroport del Prat —des d'on viatjaran a Algèria— un grup de 25 nens i nenes (quinze des de la ciutat de Lleida), mentre que dilluns ho faran els vuit restants. Divendres ja va marxar la primera noia sahrauí, concretament la destinada a Ponts.

  

El programa Vacances en Pau, organitzat a la demarcació de Lleida pel Front Polisario en col·laboració amb Sàhara Ponent, ha permès 34 nens i nenes sahrauís d'entre 10 i 14 anys fer una estada de dos mesos (juliol i agost) en el si de diverses famílies dels municipis d'Alcarràs, Alpicat, Bellcaire, Guissona, Ivars d'Urgell, Linyola, Lleida, Palau d'Anglesola, Ponts, Solsona, Tàrrega i Torres de Segre.

El programa d'acollida estival de nens i nenes sahrauís ha inclòs un complet programa de revisions sanitàries, ja que els campaments de refugiats pràcticament no disposen d'aparells per fer diagnòstics mèdics. Així, els petits han estat sotmesos a un examen pediàtric general al CAP de la seva zona, a més de revisions d'àmbit otorinolaringòleg (Avantmèdic), oftalmològic (ILO) i odontològic (Enéresi, Clínica Mias, Brånemark i doctor Juan de Dios). Tots aquests centres i professionals han col·laborat desinteressadament en el programa. Les proves de detecció de celiaquia portades a terme als CAP lleidatans corresponents han permès detectar dos casos d'aquesta afecció.

 

Les despeses del programa Vacances en Pau van a càrrec de les famílies acollidores, dels ajuntaments de destinació, a més d'aportacions d'entitats privades com l'Ekke i de donatius de persones i entitats anònimes. Actualment els organitzadors estan encara pendents de rebre les aportacions d'alguns municipis.

Vacances en pau té l'objectiu de contribuir al benestar dels infants, que passen dos mesos beneficiant-se de les citades revisions mèdiques i d'una alimentació més equilibrada, i que a més poden conèixer altres cultures i estils de vida. D'altra banda, es pretén conscienciar la societat sobre la problemàtica d'una part important del poble sahrauí, que des de l'ocupació del seu país pel Marroc, fa més de 40 anys, viu en campaments de refugiats situats en ple desert algerià.


Comentaris

envia el comentari