Catalunya Diari

Els Mossos d'Esquadra detenen a Lleida dos persones per estafes en telefonia mòbil

Els Mossos d'Esquadra detenen a Lleida dos persones per estafes en telefonia mòbil| Redacció - Fotografia: Mossos d'Esquadra

 

Els Mossos d'Esquadra van detenir l'1 de setembre dos homes, de 30 i 62 anys, de nacionalitat romanesa i espanyola, ambdós veïns de Lleida, com a presumptes autors d’un delicte d’estafa. Els detinguts van comprar fraudulentament 133 terminals d'alta gamma valorats en més de 89.000 euros.

A principis d'estiu, un representant d'una operadora de telefonia mòbil va denunciar que havien estat víctimes de 74 compres fraudulentes de telèfons d'alta gamma. El frau detectat consistia en la compra de terminals, mitjançant la botiga online de l'operadora, a nom de clients particulars reals d'altres províncies de l'estat espanyol, sense el seu coneixement.
 
Per realitzar la compra, els autors de l'estafa utilitzaven les dades dels clients, inclosa la clau de pas al seu perfil. Un cop entraven al web realitzaven la compra a terminis d'un dels terminals de major preu. El fet de triar l'opció a terminis feia que molts dels clients no s'adonessin de la transacció fins passats uns mesos.
 
A més, els estafadors afegien o modificaven l'adreça d'entrega introduint adreces amb numeracions de carrer inexistents. Va resultar que totes les entregues, realitzades per la mateixa companyia de transports, s'havien realitzat en l'eix de la N-230 des de Lleida fins a Bossòst. A més, tots els telèfons quedaven com a lliurats però cap d'ells havia estat registrat amb el seu IMEI en la xarxa de l'estat espanyol.
 
Els mossos van obrir una investigació i van determinar que tots els terminals havien estat entregats pel mateix repartidor, un veí de Lleida de 62 anys d'edat. Tot apuntava que el repartidor seria coneixedor dels fets i estaria conxorxat amb el comprador via web, ja que les adrecen eren errònies i tot i així els entregava sense reportar cap incidència. A més, hauria d'haver comprovat el DNI dels clients reals, cosa que no era possible.
 
Mentre els agents continuaven amb la investigació, es va rebre una ampliació de la denúncia inicial amb 59 telèfons més, sumant en total un perjudici econòmic superior als 89.000 euros.
 
Els investigadors van constatar que la major part de les connexions al web s'havien realitzat des d'un domicili de l'Avinguda de València de Lleida. Els agents van vigilar el pis i van esbrinar la identitat del presumpte autor de les compres, un home de 30 anys d'origen romanès.
 
Un cop es van tenir indicis suficients, a primera hora del matí del passat 1 de setembre els agents van detenir les dos persones als seus respectius domicilis.
 
Reconeixen els fets
A comissaria, el treballador de l'empresa de transports va reconèixer els fets i va explicar que havia estat coaccionat i amenaçat per un grup de persones d'origen romanès per realitzar les entregues. Tot i les amenaces, des de mitjans d'aquest any va deixar de col·laborar i, per aquest motiu, va patir danys a la seva furgoneta com a represàlia. Aquest detingut va quedar en llibertat després de declarar a la comissaria amb l’obligatorietat de comparèixer davant del jutge quan sigui requerit.
 
El mateix dia es va realitzar una entrada i perquisició al domicili del principal beneficiari de l’estafa, situat a l’avinguda de València, on es va trobar dos caixes de telèfons buides, que posteriorment l'operadora de telefonia va confirmar que eren dels denunciats, i un portàtil, amb el que presumptament s'havien realitzat les transaccions i que contindria registres de clients i les seves claus d'accés.
 
Aquest detingut va passar a disposició judicial el dissabte, 3 de juny, i l’autoritat  judicial va decretar la llibertat amb càrrecs.
 
La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions ja que, tot apunta, els detinguts formarien part d’un grup organitzat que es dedicaria a comprar il·legalment telèfons mòbils per vendre’ls a l’estranger. Les dades reals dels clients, bàsic per iniciar l’estafa, les obtindrien gràcies a la col·laboració d’algun treballador d’un centre d’atenció al client situat fora de l’estat espanyol.Comentaris

envia el comentari