Catalunya Diari

Els Mossos es preparen en un simulacre antiterrorista en un centre comercial de Barcelona

Han simulat l'entrada de persones armades al centre i l'evacuació dels ferits | És el primer cop que es fa públic un simulacre d'aquesta dimensió —500 persones— i d'alerta terrorista
Efectius del GEI dels Mossos d'Esquadra al centre comercial de Barcelona. | Cedida

 

L'alerta nivell 4 per terrorisme gihadista a casa nostra no és una broma. Tots els cossos i forces de seguretat estan en alerta per prevenir un «possible» atac—que és el que diu literalment aquest nivell, el segon més elevat de nivell terrorista. Prevenir-lo i també repel·lir-lo, si fes falta, en els pitjors dels casos, a casa nostra. La prevenció l'hem pogut veure aquesta setmana amb l'operació Apolo dels Mossos d'Esquadra —es van poder detenir nou terroristes d'Estat Islàmic— i la preparació per enfrontar-se als terroristes l'hem pogut veure, per primer cop de manera pública, en el simulacre d'atac terrorista que els Mossos d'Esquadra han liderat aquesta nit, 27 d'abril, al centre comercial Diagonal Mar de Barcelona. El simulacre es va fer de nit, fora d’horari d’obertura del centre comercial, amb més de 200 efectius dels diversos cossos de seguretat i d’emergència i amb uns 300 figurants.

 

Segons ha pogut saber CatalunyaDiari.cat, l’operatiu va simular l’atac de diverses persones amb armes de foc en un centre comercial que van causar ferits. És el primer cop que es tenen imatges de simulacres d’aquesta magnitud a casa nostra i que obertament s’explica que és per preparar-se per possibles atacs. Una de les unitats policials que va protagonitzar el simulacre va ser el Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos d’Esquadra, una unitat d’elit de la policia catalana que es desplega en dispositius de greu perillositat i quan s’han d’enfrontar a persones armades i amb un gran grau de perillositat.

 

Dos figurants al terra simulant estar ferits pels presumptes terroristes. | Cedida

Els simulats terroristes van entrar amb armes de foc al centre comercial i van ferir diverses persones, segons han explicat en una nota de premsa des de Protecció Civil, els encarregats de coordinar el simulacre. Els objectius d’aquest exercici han estat conèixer la capacitat de resposta interna i externa en cas d’emergència real en aquest centre comercial, fer un exercici operatiu d’intervenció tàctica de Mossos d’Esquadra, i comprovar els protocols d’actuació, comunicació i coordinació entre el Pla d’autoprotecció i el Pla d’emergències de la Generalitat. És el primer que es fa de manera coordinada entre els Mossos d’Esquadra i una empresa de seguretat privada. Protecció Civil organitzarà pròximament més simulacres d’aquest tipus.

 

Ambulàncies i efectius dels Bombers a les portes del Diagonal Mar. | Cedida

 

Els Mossos d’Esquadra, segons s’explica en el comunicat oficial, han estat els encarregats de liderar el grup d’ordre. Hi han participat Unitats de Seguretat Ciutadana de la Comissaria de Sant Martí, del Grup Especial d’Intervenció (GEI) —unitat d’elit—, de la Brigada Mòbil (BRIMO) i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) —unitats d’ordre públic—, de l’Àrea del Tedax-NBQ —especialistes en la desactivació d’explosius—, de la Unitat Canina, de la Comissaria General d’Informació —encarregats de la lluita antiterrorista—, de la Sala Central i Regional de Barcelona i de l’Àrea Tècnica de Planificació de Dispositius. En total hi han participat més d’una vuitantena d’efectius de la policia catalana. És un dels simulacres amb més efectius que s’hagin fet públics. Fa pocs mesos el cos va activar també un simulacre del dispositiu Gàbia per treballar en la prevenció terrorista. Els Mossos van tancar amb controls policials totes les entrades i sortides de Barcelona.

 

Agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra a l'exterior del centre comercial. | Cedida

 

En el simulacre d’aquesta matinada també hi han treballat els Bombers de Barcelona sis dotacions, la Guàrdia Urbana de Barcelona, dins el grup d’Ordre, ha activat cinc vehicles per dur a terme el control de trànsit de la zona, l’establiment de les anelles de seguretat i per garantir la mobilitat dels grups actuants i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat l’encarregat de l’assistència sanitària als ferits ocasionats per l’atac armat, posant en pràctica els protocols creats pel grup de treball d’Incident de Múltiples Víctimes (IMV) del SEM.

 

En la primera fase els efectius del SEM han fet el triatge dels ferits a la zona de l’impacte, i posteriorment han traslladat les víctimes a una àrea sanitària. Aquí s’ha fet l’atenció mèdica, s’han evacuat els ferits de diferents gravetats i s’ha organitzat la infraestructura de recepció hospitalària. El SEM també ha estat l’encarregat d’elaborar la llista de víctimes informant de la filiació, orientació diagnòstica, gravetat, recurs que trasllada i destí hospitalari. El SEM ha activat una desena d’ambulàncies, diversos vehicles de comandament i una seixantena d’efectius.

 

Un operari de GEI dels Mossos d'Esquadra, a l'interior del centre comercial. | Cedida


Comentaris

envia el comentari