Catalunya Diari

Una empresa de Lleida presenta una ampolla de vi 'intel·ligent'

La innovació ha estat possible gràcies a les primeres etiquetes amb sensors realitzades amb electrònica impresa, que han estat dissenyades i creades pel centre tecnològic a Lleida i Mataró

Imatge de l'ampolla de vi intel·ligent
Imatge de l'ampolla de vi intel·ligent | LleidaDiari.cat

El centre tecnològic Eurecat, amb seu a Lleida, presentarà enguany al Mobile World Congress una nova tecnologia basada en l'electrònica impresa que obre la porta a la fabricació d'objectes intel·ligents connectats a Internet que no s'havien plantejat fins ara, com és el cas d'una ampolla de vi que mostrarà a la fira, on és possible verificar el seu contingut sense obrir-la, gràcies als sensors que porta incorporats a l'etiqueta.

Això és possible perquè l'ampolla porta una etiqueta intel·ligent amb electrònica impresa desenvolupada a Lleida i Mataró, sense bateries, que conté sensors de temperatura i de qualitat que permeten la monitoratge del producte amb l'ampolla tancada, mitjançant tecnologia Near Field Communication, que fa possible una alimentació i comunicació sense fils a una aplicació mòbil.

Etiquetes fabricades amb serigrafia a escala industrial

Les etiquetes, que han estat fabricades amb serigrafia a escala industrial per Germark, s'han aplicat, per primer cop, en algunes ampolles del celler Ramon Roqueta, que les implantarà per proves dins de la seva cadena de distribució fins al consumidor. Les dades rebudes seran emmagatzemades en el núvol, de manera que estaran llestes per donar informació sobre el producte des que surt del celler. El projecte s'ha enfocat cap a la producció industrial, identificant i solucionant els reptes per a la fabricació massiva d'aquest tipus d'etiquetes, que es considera que tenen un gran potencial en sectors com el embalatge, la logística i l'alimentari, entre altres àmbits.

D'acord amb el gerent d'Eurecat a Lleida i director de la Unitat de Sistemes Intel·ligents del centre tecnològic, Gabriel Anzaldi, «solucions com les desenvolupades en el projecte contribueixen a enllaçar tota la cadena de valor agroalimentària, des de la producció fins al consumidor final», el que evita les sitges d'informació i permet optimitzar l'ús dels recursos en funció de la demanda i incrementar la satisfacció del client, alhora que «contribueixen a avançar en la transformació digital del sector agroalimentari i a la reducció notable de l'impacte mediambiental». El projecte «obre les portes al desenvolupament de nous models de negoci orientats per les dades i la seva anàlisi», remarca.

Vi
Ampolla de vi intel·ligent | LleidaDiari.cat

 

La producció a gran escala d'etiquetes intel·ligents va començar l'any 2016

«La utilització d'electrònica impresa i hibridada per a la connexió d'objectes dins de la Internet de les Coses incrementa la traçabilitat i la comprensió de l'ús dels productes, de manera que es pot optimitzar i millorar tot el seu cicle de vida», explica el director general de Negoci d'Eurecat, Miquel Rey. En les seves paraules, la nova tecnologia «ofereix la possibilitat de dotar de connexió productes o objectes on mai s'ha plantejat incorporar electrònica, mitjançant una tecnologia compatible amb els actuals sistemes de producció de la indústria gràfica i l'electrònica», de manera que s'obre «un model de negoci totalment sostenible i viable».

Segons el director de la Unitat Tecnològica d'Impressió Funcional i Dispositius Integrats d'Eurecat, Paul Lacharmoise, «aquesta tecnologia dóna un gran valor afegit, perquè posa a l'abast de productors i de consumidors l'accés a productes monitorats, que permeten maximitzar el seu aprofitament, amb un retorn sostenible molt superior al cost incremental de la incorporació dels sensors en el producte». La producció a gran escala d'etiquetes intel·ligents va començar l'any 2016, dins del projecte Interacciona, del programa públic Retos de Colaboración del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Han contribuït al seu desenvolupament les unitats tecnològiques d'Eurecat d'Impressió Funcional i Dispositius Encastats i d'Smart Management Systems.


Comentaris

envia el comentari