Catalunya Diari

Empreses de Lleida fan tests d'antígens de forma gratuïta als seus treballadors

L'objectiu és detectar positius asimptomàtics i, de moment, ja hi ha una dotzena de firmes que ho han demanat

Pla obert d'un professional sanitari fent un test ràpid d'antígens a un treballador a una carpa al polígon dels Frares de Lleida

Pimec porta tests d'antígens a empreses lleidatanes dins la iniciativa 'Covid Free in company' | LleidaDiari.cat

Pimec, a través d'un conveni amb la mútua Mutuacat, ha portat aquest dijous una campanya de cribratges a empreses de Lleida amb l'objectiu de detectar positius asimptomàtics de covid-19. La iniciativa, que té per nom 'Covid Free in company', facilita a les firmes que ho sol·liciten la possibilitat de fer tests d'antígens ràpids als seus treballadors a la mateixa empresa.

Aquest dijous s'ha fet el primer cribratge a una trentena de treballadors d'una empresa ubicada al Polígon Industrial dels Frares de Lleida i, segons la patronal, n'hi ha una dotzena més que també han demanat fer-ne a la seva plantilla. El president de Pimec Lleida, Jaume Saltó, explica que la campanya vol «fer de tallafoc» per evitar que s'aturi l'activitat econòmica.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Des del mes de novembre, Pimec ha impulsat cribratges a diversos polígons industrials de tot Catalunya i, des de principis d'aquest mes, la iniciativa s'ha portat directament a les empreses. L'objectiu és que les empreses que ho sol·licitin puguin realitzar tests ràpids d'antígens als seus treballadors a les seves mateixes instal·lacions.

El cost de les proves l'assumeix l'empresa

El cost de les proves l'assumeix l'empresa, si bé el president de Pimec Lleida, Jaume Saltó, explica que es tracta d'un «preu especial». També ha afegit que, de moment, a Lleida hi ha una dotzena de petites i mitjanes empreses que han demanat fer cribratges a les seves plantilles. Tot i això, recorda que la campanya està «viva» i que les empreses encara ho poden sol·licitar, siguin associades o no.

Un equip de sanitaris s'ha desplaçat aquest dijous al matí a una empresa del Polígon Industrial dels Frares, a Lleida, per realitzar el primer d'aquests cribratges. Les proves s'han fet a una carpa instal·lada a l'exterior de l'empresa, per on hi han passat més d'una trentena de treballadors de la firma. En aquest cas, la plantilla ja es va sotmetre a un test ràpid fa 15 dies i, a més del d'aquest dijous, està previst repetir la prova a la tornada de les vacances de Nadal.

L'objectiu de tot plegat «és detectar positius per aïllar-los el més ràpid possible»

Saltó ha explicat que l'objectiu de tot plegat «és detectar positius per aïllar-los el més ràpid possible» i «protegir els llocs de treball", ja que considera que aquesta és la manera més efectiva d'actuar mentre no arribi la vacuna. Així i tot, recalca que les proves donen una «certa tranquil·litat». «Donen tranquil·litat al moment de fer el test, però l'endemà ja no la tens», explica.

Dos dels treballadors que aquest dijous s'ha fet la prova, Albert Fondevila i Lucian Marian Nedelpu, també han coincidit en afirmar que fer-se el test ràpid és «una manera d'evitar riscs» que els dona «certa seguretat». Nedelpu, va estar ingressat per covid-19 des del març fins al juny i dos mesos se'ls va passar a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron. «Sempre que tinc la possibilitat de fer uns testos el faig, perquè mai se sap i si torno a agafar el virus seria bastant greu i no vull posar en perill als companys», explica l'home de 32 anys.


Comentaris

envia el comentari