Catalunya Diari

Encariment astronòmic de les taxes a les EOISegons que recull la Llei de Mesures Fiscals i Financeres d’Acompanyament als pressupostos de 2014, el Departament d’Ensenyament preveu un encariment d’un 55% de les taxes de matrícula a les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI), que farà passar l’actual import de 176,50 a 255 euros en el cas de primera matrícula, i de 412,50 a 495 euros en cas de repetició del curs.  
 
Considerem que aquest augment respon a un interès purament recaptatori que de ben segur tindrà l’efecte de dissuadir part del potencial alumnat atès el context econòmic actual. Una mostra més de com el Departament d’Ensenyament es plega a les pressions de la patronal de les acadèmies privades.
 
És aquesta, a més, una manera barroera i excloent de reduir una demanda a uns cursos de formació permanent que, tal com passa en la formació de persones adultes, tenen una matriculació molt superior a la que oferta l’Administració. Aquesta, enlloc d’ampliar l’oferta de places que cal intenta reduir la demanda amb un increment injustificable de les taxes que a la pràctica exclouran aquell alumnat de condicions econòmiques més precàries.
 
Volem recordar que les Escoles Oficials d’Idiomes són un referent de qualitat educativa i han contribuït a l’aprenentatge de llengües estrangeres de milers de ciutadans i ciutadanes. I cal no oblidar que el curs passat les taxes ja van sofrir un augment del 14%. Així és, en definitiva, com s’atempta contra el caràcter públic d’aquesta oferta educativa i es nega el dret a l’educació d’una bona part de la població alhora que la voluntat d’estendre el coneixement de les llengües estrangeres per part de les autoritats educatives es revela com un pur exercici de cinisme.
 
L’encariment de les taxes té lloc en un moment en què a qualsevol estudiant universitari se li exigirà el certificat B2 de llengua estrangera -l’equivalent al nivell de 5è de les EOI-  per tal de poder graduar-se. I això és especialment greu si tenim en  compte que en pocs anys les taxes universitàries s’han multiplicat per tres i avui les matrícules es troben entre els 1.700 i els 2400 euros, de les més cares dels països del nostre entorn. 
 
Amb la crisi com a excusa,  el govern de la Generalitat i la Conselleria d’Ensenyament contribueixen a limitar l’accés a uns ensenyaments públics de qualitat als grups socials més vulnerables. I això que -diuen- aquests són els pressupostos més socials dels darrers anys. Convé que aquesta setmana el Parlament esmeni també aquesta mesura injusta i desproporcionada.
 
Permanent del Secretariat d’USTEC·STEs (IAC)


Comentaris

envia el comentari