Descobreix l”Engranja’t a l’Horta’, un recorregut experiencial i agrocultural a Lleida

Descobreix l”Engranja’t a l’Horta’, un recorregut experiencial i agrocultural a Lleida

Granja Pifarré inaugura el 20 de març el projecte “Engranja't a l'Horta”, un recorregut experiencial i agrocultural | LleidaDiari.cat

Amb el nom d''Engranja't a l'Horta', Granja Pifarré inaugura el 20 de març una innovadora proposta agroturística i agrocultural consistent en un recorregut experiencial per 7 punts situats en aquesta finca i explotació ramadera situada a 2 quilòmetres de la ciutat de Lleida.

 

L'objectiu de la iniciativa és contribuir al fet que els visitants coneguin, entenguin i valorin millor l'Horta de Lleida a través d'una experiència vivencial amena i alhora pedagògica. D'altra banda, es planteja també com una eina de promoció dels productors i productes d'aquesta àrea.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Aquest projecte interpretatiu creat entorn de l'Horta, de la seva història i de la seva producció agropecuària, ha comptat amb la col·laboració de l'equip de NOMON (Turisme Cultural), empresa lleidatana especialitzada en visites guiades i serveis per conèixer el patrimoni i la cultura de Lleida. Les visites es fan els caps de setmana (sempre amb reserva prèvia), però també es pot concertar visites en grup en dies laborables via correu electrònic (granjapifarre@gmail.com).

 

L'experiència és oberta a diferents col·lectius

L'experiència és oberta a famílies, grups escolars, d'empresa, de gent gran i altres, respectant en tots els casos els protocols sanitaris. Granja Pifarré està situada a 2 km de Lleida i s'hi pot accedir a peu, en bicicleta, en cotxe o també amb la línia 10 d'autobusos municipals amb parada a la Caparrella.

 

A més de la mateixa Granja Pifarré, la ruta 'Engranja't a l'Horta' porta al visitant a conèixer una antiga quadra de vaques, que fa les funcions d'espai d'acollida; la Torre Farinetes, catalogada i datada del segle XIX; l'hort amb productes de temporada; el galliner visitable; la finca de pereres de la Torre Fugó, i uns estables de vaques amb 12 races diferents de bovins únics a Catalunya.

 

L'antiga quadra que farà les funcions d'espai d'acollida, és un edifici on a mitjans dels anys 50 es munyien les vaques a mà. Ara s'ha convertit en un espai museïtzat que ajuda a entendre l'Horta des del segle XIX fins a l'actualitat, amb imatges, arxius interactius, eines i documentació d'hemeroteca (com un retall de diari del 1967 on ja es parla de la Granja Pifarré i la seva vinculació a la festa de Sant Antoni). L'itinerari té una durada d'entre 60 i 90 minuts, es fa caminant i és accessible per a persones amb discapacitat física o mobilitat reduïda (gent gran, persones amb cadira de rodes, etc.).

 

Plataforma promocional per als pagesos i ramaders locals

El projecte vol esdevenir també una plataforma promocional per als pagesos i ramaders locals, i en aquest sentit els visitants podran conèixer in situ productors i productores de l'Horta així com els seus productes de qualitat. «Es tracta d'una aposta clara per l'economia circular i local, que avui dia tothom reconeix com a bàsica i que Granja Pifarré incorpora a la iniciativa perquè va en línia dels valors de la proposta 'Engranja't a l'Horta'», segons afirma Joan Pifarré, president de l'Associació per a la interpretació de l'Horta, una entitat vinculada a Granja Pifarré.

 

El tret de sortida del projecte tindrà lloc el cap de setmana del 20 i 21 de març a Granja Pifarré amb diverses visites de presentació adreçades a professionals i entitats vinculades al territori. Així, associacions de veïns i veïnes de l'Horta, productors i altres col·lectius han estat convidats a participar-hi en grups reduïts i amb mesures preventives de seguretat motivades per l'actual situació de pandèmia.

 

Treballa des de fa 4 anys per oferir un producte agrocultural i experiencial

Granja Pifarré treballa des de fa 4 anys per oferir un producte agrocultural i experiencial vinculat a l'Horta de Lleida. En el decurs de la preparació i recerca del projecte 'Engranja't a l'Horta' s'han recuperat imatges de l'Arxiu Nacional de Catalunya, de fons documentals de l'IEI, l'Arxiu Municipal de la Paeria i d'altres fons privats, així com valuosa documentació que ajudarà els visitants a aprofundir en els secrets de l'Horta lleidatana.

 

Coincidint amb l'inici de la primavera, a partir del 21 de març la web www.granjapifarre.com ja oferirà la possibilitat de fer reserves online per poder gaudir d'aquesta nova l'experiència a l'Horta de Lleida.