Entra en funcionament la primera consulta per a persones trans a Lleida

Pla mitjà on es pot veure a la consellera de Salut, Alba Vergés, amb la metgessa Mari Cruz Sanz i la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny

Pla mitjà on es pot veure a la consellera de Salut, Alba Vergés, amb la metgessa Mari Cruz Sanz i la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny | LleidaDiari.cat

La primera consulta de servei Trànsit de Lleida va entrar en funcionament el 19 de setembre passat al CAP de Rambla Ferran de la capital del Segrià. El Departament de Salut fa extensible la prestació d'aquest servei al conjunt de la regió sanitària de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran i de moment ja s'han atès 17 persones i hi ha llista d'espera.

 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat la importància que la consulta se situï dins de l'atenció primària amb una visió «no patologitzadora del fet trans». En aquest sentit, des de la consulta també s'ofereixen serveis d'hormonació i d'entrada al circuit de tractament quirúrgic si a la persona que vol fer el trànsit li interessa.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

La consulta està ubicada al CAP Rambla Ferran

La consulta està ubicada al CAP Rambla Ferran, on el servei Trànsit dona una atenció a la població trans des d'una posició despatologitzadora, respectuosa amb el recorregut i procés vital de cada persona. Només en cas que convingui i se sol·liciti, inclou el suport d'altres especialitzacions hospitalàries com l'atenció mèdica, endocrina, quirúrgica, psicològica i social específiques.

 

En el moment que necessiten tractament quirúrgic, se'ls deriva al Servei Trànsit de l'ASSIR Barcelona, ubicat al CAP Numància de la capital catalana, donat que és el servei de referència que fa la interconsulta als diferents hospitals que fan les intervencions de reassignació.

 

En el cas de menors, s'assessora l'infant i la seva família

En el cas de menors, s'assessora l'infant i la seva família respecte dels bloquejadors hormonals del desenvolupament de caràcters sexuals, si ho demanen, fent èmfasi sempre en la importància d'autoacceptar al màxim el seu propi cos i es fa el seguiment, coordinats amb els seus respectius pediatres.

 

Una altra de les funcions de la consulta Trànsit de Lleida és l'elaboració d'informes mèdics i psicològics, establerts com a necessaris per a la Llei, per aconseguir el canvi de nom i sexe sentit en el DNI, en tots els documents identificatius i tota mena d'informes que puguin facilitar la socialització de la persona en el gènere sentit.

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

Altres accions que es duran a terme

Altres accions que es duran a terme són la sensibilització dels professionals de la salut a Lleida, amb sessions clíniques als equips d'atenció primària, a les ASSIR, al Col·legi Oficial de Psicologia o als centres d'estudis de salut; i intervencions als consells escolars i les AMPA a petició de les persones trans o de mares i pares, entre d'altres.

 

Aquestes accions es faran sempre en coordinació amb el servei de referència de Trànsit Barcelona, amb els equips d'atenció primària i d'atenció especialitzada, serveis hospitalaris, centres de salut mental i la xarxa de recursos per a persones trans o entitats LGTBI de Lleida com l'associació Colors de Ponent.

 

També et poden interessar…