Catalunya Diari

L’escultura 'La Dama de la Làmpada' ret homenatge a les infermeres de Lleida

El regal de COILL a les Terres de Lleida, obra de Ponsarnal, ja llueix als jardins de George Orwell

L'escultura 'La Dama de la Làmpada', obra de Ponsarnal, ha estat inaugurada aquest dijous en el marc de la Diada 2021 de les infermeres de Lleida que se celebra avui dijous, dia 6 de maig.

L'obra, regal del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida per a les Terres de Terres, està inspirada en Florence Nightingale (1820-1910), considerada la precursora de la infermeria moderna i creadora del primer model conceptual d'infermeria i ha estat inaugurada amb l'assistència de la presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida, Mercè Porté; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la directora general de Professionals de la Salut, Montserrat Gea; el diputat de Salut de la Diputació de Lleida, Albert Bajona; i el gerent territorial de l'Institut Català de la Salut a Lleida, Ramon Sentís.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

S'han sumat a l'acte també la regidora de recursos Municipals, Hisenda i Salut de la Paeria, Montse Pifarré; la junta de govern del COILL, les directores d'infermeria d'hospitals i centres de Lleida i representants de diverses administracions.

Imatge de la presentació de l'escultura de les infermeres de Lleida
L’escultura “La Dama de la Làmpada” ret homenatge a les infermeres | LleidaDiari.cat

L'escultura honora la professió d'infermera

L'escultura honora la professió d'infermera i, alhora, el bicentenari del naixement de Florence Nightingale, en el marc dels actes de celebració de l'Any Internacional de la Infermera i de la Llevadora 2020 i el moviment mundial Nursing Now prorrogat fins al juliol d'aquest 2021. La creació de Ponsarnal és una figura de gairebé 3 metres que representa Nightingale amb una làmpada a la mà, en referència al costum d'aquesta infermera de realitzar rondes nocturnes amb una làmpada per atendre els seus pacients. Al peu de l'escultura hi ha la inscripció "El primer que recordo, i també l'últim, és que volia treballar com a infermera", cita atribuïda a Florence Nigthingale.

L'autora: Ponsarnal (Sara Pons Arnal)

Nascuda a Lleida el 1970, és llicenciada en Belles Arts en l'especialitat d'escultura per la Universitat de Barcelona (UB, 1997). Autora d'obres com l'escultura d'Anna Frank, el monument a Pi i Margall o la instal·lació del parc homenatge a Pere Calders, totes elles situades a la ciutat de Barcelona; combina la docència a la UB amb una dilatada trajectòria d'exposicions i festivals d'art.

L'escultor Efraïm Rodríguez digué que «Ponsarnal és una escultora que es mou entre la llibertat creativa de qui entén l'art com una forma de vida i el rigor d'una professional de l'art. Una artista tot terreny que se sent còmoda amb qualsevol material i tècnica. Quan treballa per alguns dels seus encàrrecs, públics o privats, sap adaptar la seva forma de fer el projecte, deixant que la seva empremta personal quedi en un segon pla, cedint el protagonisme a l'afortunat subjecte. Gran contrast amb la seva obra més personal, on s'interessa pel que és més profund i universal, dotant-ho d'un sentiment íntim i proper».


Comentaris

envia el comentari