Catalunya Diari

L'església targarina de Santa Maria de l'Albà comptarà amb un dels murals al fresc més grans del món

L'artista Josep Minguell començarà amb els treballs aquest mes de gener

L'artista Josep Minguell ha presentat el projecte de la darrera fase del cicle de pintures al fresc de l'església de Santa Maria de l'Alba, que començarà a pintar al gener del 2022. Es tracta d'un conjunt de pintures iniciat el 2006 i que un cop finalitzat sumarà 1.014 metres quadrats, convertint-se en el conjunt mural més gran pintat per l'artista i en un dels més grans exemples contemporanis de pintura mural al fresc del món. Minguell té previst acabar l'obra al llarg del 2022, any en què el temple, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional celebra el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra. Els esbossos, dibuixos a gran escala i les maquetes preparatòries formen part d'una exposició inaugurada al Museu de Tàrrega.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!


Històricament, la pintura mural ha estat utilitzada per decorar grans construccions arquitectòniques com ara la Capella Sixtina de Miquel Àngel. De fet, diversos mitjans de comunicació ja s'han referit al conjunt pictòric de Santa Maria de l'Alba com la Capella Sixtina catalana.

Imatge de la plaça major de Tàrrega
Imatge del temple | LleidaDiari.cat

Actualment, les pintures murals del temple formen un conjunt inacabat. Minguell ha pintat uns 800 metres quadrats i resten els 214 metres quadrats del presbiteri, l'espai que envolta l'altar major. En concret, la intervenció a punt de fer-se és sobre les parets del presbiteri, que van ser pintades de color blau fosc saturat en una reconstrucció acabada l'any 1970 perquè el presbiteri original es va cremar accidentalment a mitjans del segle XIX i la reconstrucció va ser destruïda durant la Guerra Civil.

Segons l'artista, ara pertoca fer el nucli més important del temple que és el presbiteri amb la finalitat de lligar tot el que s'ha fet fins ara. El tema de les pintures serà la llum de l'hora de l'alba, la llum que enceta el dia i descobreix el paisatge, la naturalesa i la ciutat de Tàrrega. L'objectiu de l'artista és crear un fons compatible amb la servitud litúrgica el qual serveixi per recuperar la percepció de l'arquitectura original, aporti lluminositat al presbiteri i acompanyi a l'espiritualitat natural del temple de Santa Maria de l'Alba, tot introduint l'art contemporani dins d'un edifici històric i emblemàtic.
 


Comentaris

envia el comentari