Catalunya Diari

Espanya obre la frontera d'Andorra i permet als residents desplaçar-se al Pirineu de Lleida

Els ciutadans que viuen en aquesta regió sanitària no podran anar al Principat fins que s'aixequi l'estat d'alarma

Pla general de vehicles a punt de sortir d'Andorra per la frontera amb Espanya
Espanya obre la frontera d'Andorra aquest divendres | LleidaDiari.cat

El govern espanyol ha decidit obrir la frontera amb Andorra a partir d'aquest divendres, permetent els desplaçaments des de l'interior d'aquest país i cap a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, que des d'aquest dilluns es troba en la fase 3 de la desescalada.

D'aquesta manera, els residents del Principat tindran «els mateixos drets» de mobilitat que els ciutadans de l'àmbit territorial pirinenc, segons ha confirmat l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros. Tot i això, les persones que viuen en aquesta zona de Catalunya no podran anar al Principat fins que s'aixequi l'estat d'alarma, el pròxim 21 de juny. La decisió arriba després que, aquest dimecres, l'Estat decidís que els residents a Gibraltar ja podien viatjar a Andalusia.

L'obertura de la frontera és «fruit de moltes hores de treball»

Ros ha destacat que l'obertura de la frontera és «fruit de moltes hores de treball" entre tots dos governs i que es va estar «molt a punt» de poder-ho fer abans. En aquest sentit, però, ha explicat que calia resoldre la «contradicció» que suposava permetre la mobilitat entre aquests països, quan l'estat d'alarma la restringeix a dins d'una unitat territorial. Per aquest motiu, la fórmula que s'ha adoptat és la de «reconèixer uns drets addicionals» a la ciutadania andorrana i la que resideix al Principat.

Per la seva banda, la ministra andorrana d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha qualificat de «molt bona notícia» que es permetin els desplaçaments cap a l'Alt Pirineu i Aran i considera que «és un primer pas» de cara a anar recuperant la mobilitat. A més, ha recordat que el Principat va obrir les seves fronteres l'1 de juny i que, des d'aquell dia, els ciutadans francesos ja van poder entrar al país. Mentrestant, els andorrans podran accedir a França a partir de dilluns que ve si es manté la mateixa situació sanitària al país gal.

Val a dir que en tot aquest període, des de mitjans del mes de març, els empleats fronterers han pogut travessar la frontera sempre que presentessin la targeta de permís de treball. També ho han fet aquelles persones que tenien alguna visita mèdica, mostrant el comprovant de la cita, així com el transport de mercaderies.

Una vuitantena de diagnosticats de Covid-19 amb els tests massius

D'altra banda, una de les principals conclusions que s'han extret de l'estudi massiu d'anticossos del coronavirus a Andorra és que s'han pogut diagnosticar 78 nous casos positius amb PCR. D'aquesta manera, segons ha apuntat el director d'Actua Innovació, Marc Pons, s'ha evitat el contagi potencial de 367 persones «en una situació sense confinament selectiu dels malalts». De fet, segons han explicat des de l'executiu del Principat, l'anàlisi ha facilitat la presa de decisions sociosanitàries d'una manera molt més eficient, a més de conèixer els casos simptomàtics i asimptomàtics i aïllant dels seus contactes les persones contagiades per aturar la transmissió del virus com més aviat millor.

El cribratge poblacional s'ha dut a terme, de forma voluntària i amb inscripció prèvia, a 70.468 persones, el que representa un 90,8% dels habitants del país, a més de treballadors temporers i fronterers. Així, la seroprevalença es va situar en un 9,3% en la primera de les dues rondes de tests, percentatge que ha baixat al 8,4% en la segona onada i que dona una mitjana de 8,8%. En el cas del col·lectiu dels sanitaris, el percentatge ascendeix al 12% en la primera prova i a l'11,2% en la segona. Mentrestant, els resultats per franges d'edat són bastant homogenis, tot i que revelen lleugeres variacions a la baixa pels infants i un increment, també mínim, a partir dels 50 anys. Mentrestant, aquest és més significatiu a partir dels 80 anys.

Es van habilitar 59 punts per fer els tests

Pel que fa a tota la logística que ha fet possible el cribratge massiu, es van habilitar 59 punts per fer els tests, distribuïts en onze localitzacions diferents del país. A aquestes ubicacions s'havia d'accedir preferentment en cotxe per nuclis familiars o de convivència, tot i que també s'hi podia arribar a peu. Per realitzar les proves, s'ha comptat amb un total de 1.500 voluntaris, s'han necessitat prop de 19.900 bates, 9.670 gorres, 83.130 guants, 492 ulleres i pantalles, 50.700 mascaretes quirúrgiques i 6.700 mascaretes FFP2.


Comentaris

envia el comentari