Catalunya Diari

Un estudi demostra la poca presència de les dones directives a les universitats

La investigadora i professora de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL) Montserrat Gea ha participat en la recerca que ha estudiat les polítiques d’igualtat de 15 centres universitaris pioners

Montse Gea
Imatge de la investigadora lleidatana Montse Gea | IrbLleida

Una anàlisi de les quinze universitats de ciències socials i de salut pública més destacades dels Estats Units d'Amèrica, el Regne Unit i el Canadà, amb participació lleidatana, demostra que malgrat les nombroses polítiques de diversitat i plans d'acció establerts en aquestes universitats segueixen havent-hi disparitats de gènere i d'ètnia en les places de més rang universitari, com són les càtedres. 

Per tant, l'estudi evidencia com les dones veuen endarrerir les seves carreres per aquests dos motius. L'estudi, que ha estat liderat per la Universitat de Singapur i la investigadora Helena Legido (actualment, professora visitant de la Universitat de Lleida), s'ha publicat com a part d'un tema especial de la revista The Lancet sobre l'avenç de les dones en ciència, medicina i salut global.

Una professora de la UdL ha participat en l'estudi

La investigadora i professora de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida Montserrat Gea ha participat en la recerca que ha estudiat la informació i les polítiques d'igualtat de deu universitats nord-americanes (Universitat de Harvard, Universitat Johns Hopkins, Universitat de Stanford, Universitat de Michigan, Universitat de Washington, Universitat Colúmbia, Universitat de Califòrnia LA, Universitat de Carolina del Nord a Chapel HillUniversitat de Yale, Universitat de Califòrnia Berkeley), quatre universitats del Regne Unit (Universitat d'Oxford, Universitat de Cambridge, University College London, Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres) i una universitat canadenca (Universitat de Toronto).

La recerca mostra que la proporció d'homes i dones en les posicions acadèmiques és majoritàriament igual, i que prop d'un terç dels homes i dones són d'una minoria ètnica. Però mentre que els homes ocupen posicions sèniors, les dones es concentren en posicions júniors. A més, també es constata una absència de dones de minories ètniques en càrrecs superiors. Els prejudicis i la discriminació contra les acadèmiques es manifesta a través de condicions de treball més difícils, menors possibilitats de reclutament o promoció, menys taxes d'èxit en la sol·licitud de finançament, la publicació d'investigacions es percep com a menys important i reben menys respecte per part dels estudiants.

Estratègies per millorar aquestes situacions

Per acabar, l'estudi aconsella algunes estratègies per millorar aquestes situacions, com poden ser l'ús de revisions cegues al gènere i a l'etnicitat en la contractació, en les nominacions a premis, en les decisions de finançament i en els processos de publicació. També proposa redissenyar els criteris d'avaluació acadèmica comuns, de manera que no es perjudiquin les dones i els investigadors de minories ètniques. En aquest sentit, Gea ha afirmat que «si les 15 universitats més importants de tot el món, que haurien de ser exemple, 'punxen' en matèria d'igualtat, podem esperar que la situació a la resta sigui molt més nefasta».

La investigadora també ha explicat que Times Higher Education, responsable de fer un dels rànquings més prestigiosos de tot el món, ha contactat amb ells per mantenir una reunió per tal d'integrar els indicadors de diversitat ètnica i de gènere. «Això podria fer trontollar tot el sistema de classificació dels rànquings tan apreciats en el món anglosaxó», ha matisat. Gea és investigadora del Grup d'Estudis sobre Societat, Educació, Salut i Cultura (GESEC), Grup consolidat de la UdL, i responsable del Grup de Recerca en Cures de la Salut de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).


Comentaris

envia el comentari