Catalunya Diari

Un estudi lleidatà demostra l'efecte d'una proteïna per reduir la progressió de la fibrosi dels ronyons

Es tracta d'una nova estratègia per al tractament de la malaltia renal i per evitar la diàlisi o el trasplantament

Investigadora de l'IRBLleida
L'estudi ha estat encapçalat per investigadors lleidatans | IrbLleida

Un estudi lleidatà ha demostrat l'efecte protector de la proteïna alfa-sinucleïna per reduir la progressió de la fibrosi dels ronyons, un procés altament perjudicial a causa d'una capacitat limitada de les cèl·lules renals per regenerar-se després de la lesió. Aquesta evidència aporta una nova estratègia per reduir la progressió d'aquesta malaltia, que fins ara no tenia tractament, i per evitar la diàlisi o el trasplantament.

Aquesta troballa s'ha publicat aquest dijous a la revista Nature Communications.

  

 teixit fibrós al ronyó

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Realitzada en ronyons de models animals

Gràcies a aquesta recerca, realitzada en ronyons de models animals (ratolins) i en cèl·lules humanes (gràcies a les mostres de 43 pacients obtingudes a través del Biobanc de l'IRBLleida i de la Plataforma de Biobancos), s'ha demostrat l'efecte protector de la proteïna alfa-sinucleïna, que es troba habitualment a les neurones.

Es tracta d'un treball liderat des de Lleida per la investigadora i professora associada de la Universitat de Lleida (UdL) Milica Bozic i el responsable del Grup de Recerca Translacional Vascular i Renal de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i professor associat de la UdL, José Manuel Valdivielso, amb la col·laboració de 'Redes temáticas de investigación cooperativa en salud' (RETICS), REDinREN de l'Institut de Salut Carlos III, el Laboratori de Biologia Cel·lular en Malalties Renals de la Universitat Autònoma de Madrid, el Laboratori de Cicle Cel·lular de la Universitat de Lleida i el departament de Patologia i Genètica Molecular de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV).

Amb el suport de grans institucions dedicades a la investigació mèdica

La recerca ha comptat amb el suport de les ajudes en recerca de l'Institut de Salut Carlos III, l'ajuda PERIS del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la REDinREN, l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca i l'ajuda de la Comunitat Autònoma de Madrid. També ha tingut el suport dels investigadors Maite Caus, Neus Pedraza, Eloi Garí, Pilar Gallel, Maria José Panadés, Ana Martínez, Elvira Fernández, de l'IRBLleida; i Raul R. Rodrigues-Diez i Marta Ruiz-Ortega, de la Fundació Jiménez Díaz de Madrid.


Comentaris

envia el comentari