Europa i Lleida/Pirineus

Europa i Lleida/Pirineus| Carles Feixa

 

En un article anterior vaig explicar les raons per acceptar presentar-me com a candidat a les Eleccions Europees. En aquest exposaré la meva visió d’Europa, les línies prioritàries del programa electoral de la candidatura que represento, i aquells punts que més afecten a les terres de Ponent i del Pirineu.
 
Com vaig dir en el primer acte preelectoral en que vaig tenir ocasió de participar, aquestes Eleccions Europees són, també, unes Eleccions Locals. Bona part dels temes que més afecten la ciutadania es decideixen avui a Europa: la política agrària, la defensa de la competència, la moneda única, les lleis contra els desnonaments abusius, els sistemes de protecció i garantia social, els trens d’alta velocitat i rodalies, l’espai europeu d’educació superior, els programes marc de recerca i innovació en els quals participen molts companys de la UdL, en són exemples.
 
La Convenció Programàtica d’ICV-EUiA va aprovar 10 prioritats per a una Europa social, que es resumeixen en el lema Democràcia o Troika. En relació a la demarcació de Lleida / Pirineus en destaquem 5:
– Lluita contra el canvi climàtic. Implantar decididament una nova cultura de l’aigua a la conca del Segre, que faci compatible agricultura i sostenibilitat, evitant a tota costa el conflicte entre territoris.
 
– Dació en pagament, moratòria dels desnonaments i constitució d’un parc públic d’habitatges. Lleida té un alt percentatge de pisos buits, mentre molts ciutadans perden el que tenien. Cal reposar-los dins el mercat immobiliari, fomentant els lloguer social i penalitzant les entitats bancàries que no hi accedeixin.
 
– Crear ocupació i fomentar un Green New Deal per a Europa. Aprofitar la sortida de la crisi per reformar l’estructura productiva, fomentant l’economia verda i les iniciatives renovadores d’ocupació, aprofitant el potencial de recerca, desenvolupament i innovació que pot oferir la Universitat de Lleida.
 
– Renda garantida de ciutadania. Com a efecte de l’atur i dels desnonaments, molts lleidatans no tenen assegurada una renda mínima per fer front a les seves necessitats i les de la seva família. Cal establir un sistema d’ingressos garantits que eviti l’exclusió social.
 
– Combatre l’exili juvenil. Pla de xoc per l’ocupació juvenil. Un miler de joves lleidatans han hagut de marxar a l’estranger. Cal millorar l’acollida als països de destí, i assegurar un futur per als que vulguin tornar, utilitzant de forma racional i transparent els recursos per combatre l’atur juvenil que vindran d’Europa.
 
Tots sabem que les Eleccions Europees han estat històricament les que tenen més abstenció. Tinc l’esperança que aquest cop la cosa serà diferent. Estic convençut que la ciutadania s’adonarà que si no vol avalar les polítiques d’austeritat defensades per la Troika, ha de votar. També per defensar el dret a decidir dels catalans i catalanes, doncs l’únic partit europeu que l’ha defensat obertament fins ara és el Partit Verd Europeu. En aquestes eleccions pot produir-se un canvi de rumb, i crec que els qui poden encapçalar-lo –com va succeir fa deu anys a Espanya després de l’atemptat del 11M- són els joves. A ells dedicaré el proper article.
 
Carles Feixa, candidat ICV-EUiA a les Eleccions Europees per Lleida