Catalunya Diari

En marxa l'exposició en homenatge a Indíbil i Mandoni a Lleida

Es pot veure al Palau de la Paeria, on romandrà oberta fins al 30 de gener

El Palau de la Paeria acull des d'avui i fins al 30 de gener l'exposició 'Indíbil i Mandoni, els herois al descobert. Origen i restauració del conjunt escultòric (1946-2021)', un recorregut per la història dels cabdills ilergets, els orígens del monument i el procés de restauració que ara conclou i que permetrà recuperar la seva presència a l'Arc del Pont el pròxim 10 de desembre.

La mostra, estructurada en diversos plafons, pot veure's al Museu de la Paeria fins al 9 de gener i entre el 10 i el 30 de gener ocuparà una nova ubicació al pati del Palau de la Paeria. Els horaris per visitar-la són de dilluns a dissabte de 9.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 i els diumenges i festius d'11 a 14 hores (exceptuant 25, 26 de desembre, 1 i 6 de gener que romandrà tancada).

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El relat històric, elaborat amb la participació del catedràtic de Prehistòria i exdegà de la Facultat de Lletres de la UdL, Emili Junyent, explica "l'atzarosa història del grup escultòric", creat per Medard Sanmartí el 1882 amb un modelat guix per representar uns altres guerrers íbers, Indortes i Histolaci, i recuperat per a Lleida per l'alcalde franquista Víctor Hellín, per a representar el paper dels ilergets Indíbil i Mandoni.

Imatge de l'exposició d'Indíbil i Mandoni
En marxa l'exposició en homenatge a Indíbil i Mandoni a Lleida | LleidaDiari.cat

L'escultura, fosa en bronze per l'artista Pere Corberó

L'escultura, fosa en bronze per l'artista Pere Corberó, va arribar a la ciutat a la tardor de 1946 i després d'un breu pas pels Camps Elisis va acabar instal·lant-se a l'Arc del Pont, on s'ha convertit en un emblema de la ciutat.

La mostra també explica el deteriorament que havia patit la peça amb el pas dels anys, que, juntament amb una neteja inadequada el 1997, li havia fet perdre la pàtina negra original, i el procés de conservació i restauració que s'ha dut a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, amb col·laboració també del Centro Nacional de Investigaciones Metalúrgicas CENIM-CSIC.


Comentaris

envia el comentari