Catalunya Diari

La factura de la llum baixa un 5,4% respecte el mes passat

Les dades han estat recaptades pel simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i Competència (CNMC)

La factura de la llum d'aquest febrer és gairebé un 5% més barata que la del mes passat | La Vanguardia

 

El preu mitjà de la factura de la llum ha disminuït en un 5,4% aquest mes de febrer respecte al del gener, segons les dades que han estat recollides pel simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i Competència (CNMC) i compartides per ‘España Diario’. En aquest sentit, el rebut d’aquest mes ha estat de 62,96 euros de mitjana, en comparació als 66,37 euros del mes passat, comparant-ne només els primers 28 dies de gener perquè fos un càlcul homogeni.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Concretament, l’import de la factura del mes de febrer correspon a 13,4 euros de terme fix, 36,10 euros de consum, 2,53 euros per l’impost d’electricitat i 10,93 euros de l’IVA. Cal destacar també que aquest rebut és el d’un consumidor mitjà, amb 4,4 kW de potència contractada i 3.900 kWh de demanda anual. El que equivaldria a una família amb dos fills.

Mesures per frenar la pujada de la llum

Ara fa just un any, la factura del mes de febrer era de 63,74 euros, per tant, la d’aquest 2019 ha disminuït un 1,2%. En general, aquest mes continua la tendència a la baixa que va iniciar-se a l’octubre, amb l’excepció del desembre, tallant amb l’increment incessant de la factura de la llum dels mesos anteriors. 

El maig de 2018 va iniciar-se una espiral ascendent de la factura de la llum | Catalunya Diari

 

La pujada de preus va aconseguir frenar-se a partir de l’octubre gràcies a les mesures aprovades pel govern espanyol, com la suspensió temporal de l’impost del 7% a la generació elèctrica que va ser aprovat pel PP l’any 2012, juntament amb l’exempció del «cèntim verd» per l’ús del gas a l’hora de produir electricitat, congelant d'aquesta manera la part fixa de la factura de la llum.

El preu mitjà del mercat elèctric espanyol ha tancat el mes de febrer en 54 euros per MWh, gairebé un 13% per sota de gener i un 1,5% menys que el seu valor del mes de febrer de l’any passat. Gràcies a aquest fet, el rebut de la factura de la llum s’ha vist disminuït.

Al voltant d’un 35% del pes total de la factura final de la llum està relacionat directament amb el preu majorista de l’electricitat, mentre que un 40% correspon als peatges i gairebé el 25% restant equival a l’IVA i a l’Impost d’Electricitat. En cas del mercat majorista, l’última tecnològica en entrar per ordre de cost, la més cara, és la que acaba marcant el preu final.


Comentaris

envia el comentari