Catalunya Diari

Les 'fake news' seran protagonistes del Simposi de la llibertat de premsa a Lleida

L'edifici del Rectorat acollirà la jornada a partir de la tarda de dijous, 2 de maig

Imatge del simposi a Lleida
Imatge del simposi a Lleida | LleidaDiari.cat

Les fake news i les eines per combatre la desinformació seran alguns dels temes protagonistes de la 5a edició del Simposi per la Llibertat de Premsa que organitzen el Col·legi de Periodistes i la Universitat de Lleida. L'edifici del Rectorat acollirà la jornada a partir de la tarda de dijous, 2 de maig i fins divendres, 3. Una jornada, que s'engegarà a partir de les 16:00 hores amb els tallers i workshops de l'alumnat de la Universitat.

A les 18:00, a la Sala d'Actes del Rectorat, es donarà la benvinguda i a partir de les 18.15h, l'autor del llibre 'Fake News, la verdad de las notícias falsas', Marc Amorós pronunciarà la conferència inaugural. Divendres, a partir de les 10:00h del matí tindra el gruix del Simposi amb les tres taules de debat i la conferència de cloenda. Pel que fa a les taules, la primera, moderada pel subdirector de Grup Segre, Josep Maria Sanuy tractarà la veritat en el periodisme.

Una aproximació des de la filosofia, l'ètica professional i el dret

Una aproximació des de la filosofia, l'ètica professional i el dret i hi participaran Maria G. Navarro, docent e investigadora (professora ajudant doctor) Departament d'Història del Dret y Filosofia Jurídica, Moral y Política de la Universitat de Salamanca, que abordarà ' la veritat en l'argumentació pública i Cristina Pauner, professora Titular de Dret Constitucional en la Universitat Jaume I de Castellón que tractarà si és possible regular la veritat informativa.

A partir de les 12.00 hores, la periodista del diari La Mañana, Laia Riverola, moderarà la taula 'El periodisme responsable davant les víctimes de casos de desinformació i fake news' en què hi participen Stéphane Grueso, responsable de l'alfabetització mediàtica i estratègia educativa de Maldita.es, Josep Gifreu, periodista, comunicòleg i catedràtic emèrit de teoria de la comunicació de la Universitat Pompeu Fabra que abordarà el tractament informatiu de l'1-O i Maria Manyosa, periodista, comunicadora social i coordinadora social de l'Observatori d'actualitat dels discursos discriminatoris de Mèdia.Cat que parlarà de desinformar i discriminar i de les notícies falses sobre persones migrades.

La periodista Núria Mora moderarà la taula 'Eines contra la desinformació'

A la tarda, a partir de les 16.30 hores, la periodista d'Onda Cero a Lleida, Núria Mora moderarà la darrera taula 'Eines contra la desinformació' amb la participació d'Angel Fernàndez, membre de Colegio de Periodistas de Andalucía, que abordarà el cas andalús i la pedagogia en els mitjans. També es parlarà del cas de la Unió Europea i en concret de la política de les Fake News, amb Laura Rahola, cap de premsa de la Comissió Europea a Catalunya.

Les plataformes Youcheck i Verificat, de detecció de notícies falses, les abordarà Lorenzo Marini i per últim es parlarà de com el Col·legi de Periodistes i el CAC duen a terme tallers d'alfabetització mediàtica en instituts, a càrrec de Laura Alcalde, vicepresidenta del Col·legi de Periodistes a Lleida i periodista a l'Agència Catalana de Notícies.

El columnista d'El Confidencial i periodista, Juan Soto Ivars pronunciarà la conferència de cloenda del Simposi sobre 'Postcensura, postveritat i tabú: el desafiament de rebel·lar el que ningú vol creure'. Un any més, professió i futurs professionals s'uneixen per servir la reflexió sobre temes que són més que d'estricta actualitat.


Comentaris

envia el comentari