Falten quatre jutges a Lleida i un nou jutjat de família

Falten quatre jutges a Lleida i un nou jutjat de família| Text i fotografia: ACN

 

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, ha reconegut aquest dimarts que falten quatre jutges només a Lleida ciutat, concretament en l'àmbit social, en el contenciós-administratiu, en el penal i sobretot en el de família, on fins i tot caldria un nou jutjat que assumís competències del jutjat de família. 

Per Gimeno, els principals problemes en els òrgans judicials de la demarcació de Lleida és precisament la falta de personal, no només de jutges sinó també de funcionaris, i la mobilitat dels magistrats, que dificulta que s'activin programes de reforç a mig i llarg termini. El president del TSJC reconeix que no existeix solució a curt termini però es mostra esperançat que la millora de la situació econòmica permeti dotar de més personal a la demarcació de Lleida.
 
Gimeno recorda que a la ciutat de Lleida ja van detectar fa anys problemes en l'àmbit contenciós administratiu, on fa més d'un any hi ha un jutge de reforç. En aquest sentit, reconeix que “ha estat efectiu i el temps de resposta ha millorat moltíssim”.
 
En l'àmbit social, però, encara s'arrosseguen problemes d'excés d'assumptes i es fan senyalaments a molt llarg termini, ha explicat. Des de fa un any, hi ha un jutge de reforç però no hi ha tants funcionaris com caldria, afegeix. “Molts òrgans judicials que s'han reforçat amb un jutge, no s'han reforçat amb més funcionaris i per tant s'ha augmentat la càrrega de treball als funcionaris que, a més, han patit retallades”, lamenta Gimeno.
 
Pel president del TSJC, però, la pitjor situació es troba al jutjat de família, que “tampoc està a l'alçada d'una ciutat com a Lleida”, ha afirmat. “Cal retallar els temps de resposta”, en alguns assumptes a més de la meitat, fins i tot. En aquest àmbit, caldria un altre jutjat que tingués competència a família, no només un jutge de reforç, explica Gimeno. Tot i això, reconeix la dificultat de crear un nou jutjat a curt termini però no descarta que es pugui fer a mig termini, una tasca que correspondria, ha recordat, al ministeri i al departament de Justícia.
 
De moment, però, “apostem per la redistribució de la feina perquè assumptes que tracten a família els puguin assumir altres òrgans judicials que no estiguin tan carregats i que el de família pugui funcionar millor amb un jutge de reforç”, ha explicat. Gimeno reconeix que la resolució d'unes mesures provisionals triguin 6 mesos “és massa” com també ho és que per fer la vista d'un judici de família es trigui un any. “És massa llarg perquè la naturalesa del conflicte afecta personalment tant als implicats com a tercers i són situacions crítiques”. En aquest sentit, Gimeno diu que un temps raonable en un divorci, per exemple, serien 2, 3 o 4 mesos màxim, no com ara que es pot allargar un any.