Catalunya Diari

Famílies afectades per l'IRPH: una altra estafa a la ciutadania!

Famílies afectades per l'IRPH: una altra estafa a la ciutadania!| Eduard Baches

 El passat 28 de setembre sorgia la notícia. Un jutge de Collado Villalba (Madrid) va suspendre una execució hipotecària en considerar que l'índex de referència era una clàusula abusiva. Aquella hipoteca utilitzava l'IRPH.
 
L'IRPH ha estat l'índex que s'ha utilitzat per referenciar gran nombre d'hipoteques. Moltes de les signades durant els anys 90 el duien, ja que la majoria d'entitats el recomanaven com el més estable. No fou un únic índex, n'hi havia molts: IRPH Caixes, Bancs, CECA i Entitats. Però l'any 2009, la Unió Europea va considerar que aquests índexs -controlats per la pròpia banca i teòricament vigilats pel Banc d'Espanya- eren sospitosos i fàcilment manipulables. Per aquest motiu Europa va manar suprimir-los al govern espanyol. El tema dels índex de referència manipulables no ens ha d'estranyar gens. La banca busca el major benefici propi, i els partits polítics majoritaris els deixen fer la seva per tot arreu. L'escàndol del passat any amb l'índex Libor n'és un exemple clar.
 
El govern a Madrid del PSOE va fer cas a la Unió Europea, però a la seva manera. Va eliminar l'octubre de 2011 tots els Índex IRPH, excepte un, l'IRPH Entitats. Igual de sospitós i manipulable que els eliminats.
 
I què passava amb les famílies que a la seva hipoteca tenien subscrit qualsevol índex IRPH? En alguns casos, les mateixes escriptures notarials de la hipoteca especificaven que en cas de desaparició de l'índex es passava a l'Euribor +1. Però aquests eren els casos més minoritaris. La gran majoria van seguir referenciats a un índex que no existia. Mentre l'Euribor anava baixant i abaratint les hipoteques de milers de famílies, moltes altres, amb IRPH, veien com pagaven -i paguen encara avui- entre tres cents i quatre cents euros més d'hipoteca al mes, sense rebre cap explicació i restant a l'espera d'una solució des dels diferents governs. Una autèntica barbaritat en la societat precària on vivim i un risc molt alt que ha portat a moltes persones a les portes del desnonament. Segons la Plataforma d'Afectats per l'IRPH hi ha gairebé un milió i mig de famílies afectades. Quatre-centes mil sol a Catalunya. Tot i que cal tenir en compte que el sistema hipotecari espanyol brilla per la seva poca transparència -facilitant així la manipulació de les dades reals- i per això no tenim un nombre exacte de famílies afectades.
 
Gairebé tres anys després d'anar pagant sota un índex no real i abusiu, i sense rebre informació, les famílies afectades s'han trobat que, en mig d'una llei que res té a veure amb el tema (llei d'Emprenedors), el govern del PP ha aprovat referenciar totes les hipoteques a l'índex que el govern del PSOE va deixar: l'IRPH Entitats. En lloc de referenciar-les a l'Euribor +1 (que tampoc és cap meravella) com han consensuat gran part de les organitzacions afectades, han deixat un IRPH manipulable i un milió i mig de famílies pagant de més a les entitats bancàries. En interessos extres, els bancs han guanyat 13.000 milions d'euros, segons Esther Ortiz de l'Agrupació d'Afectats per l'IRPH.
 
Queda clar que la normativa torna a estar un altre cop redactada per la mateixa banca, i que aquesta torna a guanyar i passar per sobre de la ciutadania. Com ja ha passat amb tantes lleis que s'han redactat contra la banca per pressió exterior (Europa) o per pressió social, tant el govern del PP com del PSOE han deixat que sigui la mateixa banca qui les redacti.
Aquesta darrera estafa de la banca, es suma a la que ja hem viscut amb els desnonaments, les preferents i tantes d'altres. Tot i la sentència del Tribunal Suprem, ens trobem amb una nova clàusula sol encoberta. Un índex manipulable que esdevé un autèntic frau, i que porta a gran part de les famílies afectades a quedar exposades a la pitjor de les cares d'aquesta crisi, que com demostra el cas de l'IRPH, és realment una estafa.
 
Les persones afectades que a títol individual han intentat negociar amb les seves entitats bancàries s'han trobat en molts casos amb coaccions, mentides i tècniques agressives per intentar canviar l'índex, sempre de forma favorable al banc. L'estat, que hauria de vetllar per la ciutadania, mira cap a un altre cantó i deixa que les entitats se surtin amb la seva. Per això és molt important que, en cas de ser una víctima d'aquestes pràctiques, es contacti amb la Plataforma d'Afectats per l'IRPH, que aquí a Lleida s'organitza via Facebook amb l'Eva Horcajada i l'Enric Pérez.
 
El passat 11 de juny, el grup parlamentari d'ICV-EUiA va presentar una proposta de resolució al Parlament de Catalunya per intentar buscar una solució a tota aquesta problemàtica. En la mateixa línia, el grup municipal d'ICV a Lleida, presentarà en pocs dies una moció a la Paeria per tal que el ple es posicioni a favor de les famílies afectades i insti al Govern Espanyol a canviar aquesta injusta realitat. També demanarem que la Paeria posi a disposició de les famílies afectades un servei per assessorar, ajudar i supervisar a totes les persones afectades de Lleida que vulguin revisar aquesta clàusula, davant del risc de seguir aplicant tipus desproporcionats i abusius des de les entitats bancàries, tal com ha denunciat diferents cops la Comissió Europea. La Paeria ha de ser una eina per a la ciutadania, i en aquests temps tant durs, ha d'estar al cantó d'aquells que més pateixen. Per això li demanem que pressioni a les entitats bancàries per canviar aquesta injusta situació.
 
Eduard Baches, alcaldable d'ICV a Lleida


Comentaris

envia el comentari