Catalunya Diari

20 famílies de Sucs fan una col·lectiva de panells fotovoltaics per autogenerar electricitat

Aquesta EMD es converteix en el nucli urbà amb major densitat de plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum

Els veïns de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Sucs, al Segrià, han fet un important pas a l'autoconsum elèctric verda gràcies a una compra col·lectiva de panells fotovoltaics que han liderat un grup de vint famílies, amb l'acompanyament de l'Agència de l'Energia de l'Ajuntament de Lleida.

Aquesta setmana s'han començat a fer les primeres instal·lacions al poble, del conjunt de 67,96 kW que s'instal·laran, i aviat els veïns de Sucs ja podran gaudir de l'autogeneració d'electricitat. Amb aquestes instal·lacions, Sucs, amb 120 W/habitant, passa a ser el nucli urbà amb major densitat de plaques fotovoltaiques per l'autoconsum per davant de Raimat, que fins ara encapçalava aquest rànquing, i que té 79 W/habitant.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El regidor de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida, Sergi Talamonte, destaca que els «múltiples» beneficis de la instal·lació de les plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum. «A banda de l'estalvi econòmic, eviten emissions de CO₂ i contribueixen a mitigar el canvi climàtic, redueixen la dependència de fonts energètiques no renovables i col·laboren a la descentralització de l'energia», assenyala.

Imatge d'unes plaques solars
Vint famílies de Sucs fan una col·lectiva de panells fotovoltaics per autogenerar electricitat | LleidaDiari.cat

La tercera compra col·lectiva 

Aquesta ha estat la tercera compra col·lectiva que s'ha organitzat al municipi de Lleida, després de les de la Bordeta i Raimat. Aquest tipus de compra permet, a banda d'una certa rebaixa dels costos per economia d'escala, una millor organització i informació entre els veïns implicats i l'optimització dels desplaçaments de la gestió, entre altres avantatges, remarca Talamonte.

L'assessorament i acompanyament de les compres col·lectives per part de l'Agència de l'Energia de Lleida és un dels serveis que ofereix la Paeria a la ciutadania, per tal d'accelerar la transició energètica al municipi i contribuir a fer front a l'emergència climàtica. Un altre dels elements importants és la bonificació sobre la quota de l'IBI durant 5 anys, de fins al 50% del cost de la instal·lació.


Comentaris

envia el comentari