Catalunya Diari

La FCAC preveu una davallada del 33% en la producció d'oli d'oliva a Catalunya

La collita se situarà en unes 24.000 tones enfront de les 35.700 de l'any passat

Pla general d'uns pagesos plegant olives, en un camp d'oliveres de la Selva del Camp (Baix Camp), dins la DOP Siurana
La FCAC preveu una davallada del 33% en la producció d'oli d'oliva a Catalunya respecte la campanya passada | LleidaDiari.cat

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un 33% menys de producció d'oli d'oliva a Catalunya respecte a la campanya passada –de 35.750 tones a unes 24.000. Els motius, segons apunta a l'ACN el responsable sectorial de la FCAC, Antoni Galceran, són la falta de precipitacions durant l'estiu, el mal quallat en algunes zones productores i l'alternança pròpia d'aquest cultiu, amb un any bo seguit d'un de més fluix.

La davallada serà més acusada a Tarragona i l'Ebre, on es preveuen unes 13.000 o 14.000 tones davant les 25.300 de la campanya passada, que va ser molt bona. A Lleida es mantindran entre 9.000 i 10.000 tones enfront de les 8.900 de la campanya passada, i entre Barcelona i Girona aportaran unes 1.000 o 2.000 tones més.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El volum es mantindrà enguany a les comarques de Ponent

Galceran ha detallat que calculen que el volum es mantindrà enguany a les comarques de Ponent perquè la collita passada «tampoc va ser excel·lent» i, en canvi, a Tarragona, on sí que va ser «bastant més bona», s'espera una davallada més pronunciada. Sobretot, al Camp de Tarragona, on la DOP Siurana va assolir una collita «quasi de rècord», mentre que la caiguda serà una mica més moderada a les principals comarques productores de la demarcació -el Baix Ebre i Montsià-.

A banda de l'alternança pròpia del cultiu de l'oliva, la reducció també s'explica per les minses pluges que han caigut durant l'estiu en algunes zones productores i pel mal quallat durant la primavera, en aquest cas a causa de l'excés de precipitacions.

Crisi de preus

El responsable de l'oli d'oliva de la FCAC ha advertit que els preus en origen -corresponents a la venda a l'engròs- «continuen estant molt baixos» a causa de l'elevada producció en el conjunt de l'estat espanyol, on enguany la collita anirà a l'alça. Tot i això, s'espera que la davallada en altres països productors com Itàlia, Grècia o Tunísia permeti un millor equilibri entre l'oferta i la demanda, i que això es pugui traduir en un lleuger repunt dels preus en origen aquesta campanya.

Galceran ha insistit que, mentre la venda d'oli envasat -al detall- manté els preus, la venda a l'engròs o en origen continua «en una crisi de preus». «Encara que es recuperin, encara estarien per sota dels preus que serien lògics i, fins i tot, per sota dels costos de producció en alguns casos», ha manifestat.

En aquest sentit, la FCAC alerta que la situació de preus de les darreres campanyes compromet la rendibilitat de les explotacions i, per això, reclama que el Ministeri d'Agricultura posi en marxa el mecanisme d'adequació de l'oferta i la demanda. Aquesta actuació es basa en la retirada i immobilització obligatòria d'oli d'oliva per part de tots els operadors quan es donin situacions de desequilibri del mercat, com ha passat darrerament. Tot i que l'any oleícola arrencarà oficialment l'1 d'octubre, la collita de l'oliva no començarà fins a final d'octubre i principi de novembre.


Comentaris

envia el comentari