Catalunya Diari

Mèxic es queda sense ombres a causa d’un fenomen astronòmic

Els fets van passar entre els dies 23 i 25 de maig a causa del Sol zenital, és a dir, el moment en què l’astre se situa completament en vertical en el seu camí cap al nord o el sud als tròpics.

Les ombres laterals han desaparegut uns dies a zones Mèxic
Les ombres laterals han desaparegut uns dies a zones Mèxic | Arxiu

Mèxic va viure un fenomen astronòmic totalment habitual però que no deixa de ser curiós entre els dies 22 i 25 de maig. En concret, a l’estat del Yucatán del país nord-americà van desaparèixer les ombres aquells dies a causa del Sol zenital, moment en què l’astre es posiciona totalment en vertical al damunt d’una zona del planeta.

Això passa dues vegades a l’any, quan el Sol s’encamina cap al nord a la primavera i quan torna cap al sud a la tardor. És en aquestes dues ocasions quan la llum solar impacta completament en vertical en aquest punt de la Terra, cosa que passa a molts altres indrets tropicals del planeta, i les ombres laterals desapareixen.

A més del Yucatán, a Ciutat de Mèxic o en zones arqueològiques d’Uxmal, Chichén, Itzá i Mayapán també van experimentar aquest fenomen al llarg del mes. Aquestes són algunes de les imatges d’aquest curiós fenomen:

El Sol zenital, un fenomen que es produeix als tròpics

El Sol zenital només es produeix a la zona intertropical, una vegada a cada tròpic, al de Càncer i Capricorn (coincidint amb el solstici d’estiu), i dues vegades a qualsevol altre punt situat en aquesta zona. La pròxima vegada que succeirà aquesta situació serà al juliol, i la pèrdua de les ombres laterals també ve acompanyada d'un augment de la radiació solar. En l’època Maya, el Sol zenital tenia un significat molt important: l’inici de la temporada de sembrat.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari