Catalunya Diari

Fira de Lleida admet les forces armades, però sense uniforme ni ostentació d'elements bèl·lics

Descarten un litigi amb el Ministeri de Defensa i reiteren el compromís amb els valors del Codi Ètic de la institució

Fira de Lleida admetrà la participació de les forces armades a la pròxima edició del 'FormaOcupa', d'acord amb l'informe jurídic dels assessors de la institució firal, tot i que es demanarà que els militars vagin sense uniformes i que no facin ostentació d'elements bèl·lics.

Així es va acordar aquest dimarts en la reunió de la comissió delegada per analitzar la demanda presentada pel Ministeri de Defensa contra l'exclusió de l'Exèrcit del saló. Han descartat cap litigi amb l'Estat després que el jutjat de primera instància 5 de Lleida ordenés a Fira de Lleida acceptar la presència de l'Exèrcit al saló de formació i ocupació el maig d'aquest any.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Des de Fira de Lleida reiteren el compromís amb els valors del Codi Ètic de la institució.
Fira de Lleida, a través d'un comunicat, reclama que no es judicialitzin les decisions preses i que s'apliqui la moció del Parlament de Catalunya en aquelles fires que tenen per objecte l'educació, la formació i el treball.

Membres de la plataforma Desmilitaritzem l'Educació protestant davant de l'estand de l'Exèrcit
Fira de Lleida admet les forces armades a FormaOcupa però sense uniforme ni ostentació d'elements bèl·lics | LleidaDiari.cat

Sense uniformes i sense fer ostentacions d'elements bèl·lics

A més, d'acord amb l'informe jurídic, es demanarà que els militars que participin en les fires ho facin sense uniformes i sense fer ostentacions d'elements bèl·lics, com, diuen, pretén el ministeri de Defensa.

El maig d'enguany la Fira va rebutjar inicialment la participació dels representants de l'Exèrcit a FormaOcupa (Saló de Formació i Treball), entenent que la formació i l'ocupació que ofereixen les Forces Armades comporta la participació en conflictes bèl·lics i en operacions armades, fet que no s'adequa amb els valors basats en la cultura de la pau i la defensa de la igualtat i els drets humans.

Aquesta decisió, expliquen, va tenir en compte també la resposta social que la presència de l'Exèrcit a la fira havia provocat en anys anteriors, amb diverses protestes i manifestacions; la Moció 55/XI del Parlament de Catalunya sobre la desmilitarització de Catalunya, que demana evitar la presència de l'Exèrcit a la Fira de Lleida, i la tasca d'entitats com Desmilitaritzem l'Educació.

Interlocutòria judicial de mesures cautelars

No obstant això, una interlocutòria judicial de mesures cautelars va obligar aleshores a admetre la participació de Defensa a la Fira com a expositor, el 6 de maig de 2021.

Des de Fira de Lleida informen que a principis de juliol es va rebre la demanda judicial a les oficines de Fira de Lleida i es va demanar assessorament legal. Finalment, han descartat iniciar un litigi amb el ministeri de Defensa, alhora que es reitera el compromís de Fira amb els valors del seu Codi Ètic.


Comentaris

envia el comentari