Catalunya Diari

La Fira de Sant Miquel tanca amb un balanç de vendes i la presència de 120.000 visitants

Diumenge va tenir menys afluència que altres anys, sense que això hagi repercutit des del punt de vista econòmic

Imatge de la cloenda de Sant Miquel
Imatge de la cloenda de Sant Miquel | LleidaDiari.cat

La 63a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 32a edició d'Eurofruit han tancat portes aquest diumenge amb un balanç positiu per part dels expositors. L'alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fira de Lleida, Àngel Ros, va indicar en la cloenda que 120.000 persones van visitar el recinte firal i que el diumenge va tenir menys afluència que altres anys, sense que això hagi repercutit des del punt de vista econòmic, ja que els contractes professionals s'han fet els dies anteriors. Així, el doble certamen de Fira de Lleida ha reforçat enguany la internacionalització, fet que destacà l'alcalde. amb la presència d'expositors estrangers procedents de França, Portugal, Dinamarca, la Xina, la Gran Bretanya, Turquia i Letònia, i la celebració del PIC Meeting (Congrés europeu de la producció vegetal).

  

Entre les novetats, han destacat la recuperació de la plaça de l'oli, amb la presència de la DOP Les Garrigues i les vint cooperatives que la integren; la consolidació d'empreses dedicades al sector del reg i la celebració de jornades al voltant d'aquesta temàtica; el creixement d'expositors del sector del viverisme (tòfona, noguers, ametllers, fruita de pinyol i fruita de llavor) i el creixement i la consolidació de les empreses d'agricultura de precisió. També ha tingut lloc en el marc de la fira la celebració dels premis RuralApps (empreses TIC), organitzats pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Eurecat.

D'altra banda, ha augmentat la presència del sector de fertilitzants i compostatge; la forta participació del sector de la maquinària pesant i agrícola al servei de l'agricultura; la consolidació de la mostra d'aliments del territori i del mercat de l'hort a taula; el protagonisme del festuc, amb una jornada que organitza Ibercaja, i la celebració de la Jornada de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
 

A més, ha tingut lloc les X Conferències Professionals i Amater de LleidaDrone, amb la nova ubicació de la Zona de Drons 'Lleidadrone Arena', a l'entrada del Pavelló 4. L'espai ha recreat una explotació agrícola (amb 30 palmeres de grans dimensions), on les empreses han fet demostracions contínues de vol de drons, captura de dades i elaboració d'informes destinats als visitants professionals (agricultors) interessats en el tema. En el decurs de la cloenda es van lliurar el Premi del Llibre Agrari. 'Infraestructura verde. Sistema natural de salud pública', de Pedro Calaza Martínez (Paraninfo & Mundi-Prensa) ha estat l'obra guanyadora de la 46a edició, mentre que 'Xylella fastidiosa en el sur de Europa: cuando el clima no es un problema para su establecimiento', de Blanca B Landa, Juan A. Navas Cortés i Miguel Montes Borrejo, publicat a la revista Phytoma España, es va endur la 2a edició del Premi de l'Article Tècnic Agrari. 

El premi atorgat al guanyador de la convocatòria del Llibre Agrari és de 3.500 euros i de 1.500 euros per al de l'Article Tècnic. Enguany han optat al premi 52 obres, 24 llibres (en paper i digitals) i 28 articles tècnics. L'edició del 2016 va registrar 19 llibres i quatre articles.
Igualment, es va fer entrega del 21è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, convocat per Fira de Lleida, amb la col·laboració de la demarcació de Lleida del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida. El guanyador ha estat un dispositiu de seguretat de l'equip de poda, presentat per l'empresa Arvipotecnic, SL.

El segon premi va ser per a la firma Tallers Antoni Miquel, SL per un sistema de gestió de sales de càrregues de bateries de carretons, i el tercer guardó va correspondre a Osvald Ferreteria, SL per una tisora de poda elèctrica, que incorpora la programació i la regulació del tall. El primer premi a l'empresa Arvipotecnic, SL, de Moià està dotat amb 1.000 euros i diploma (exterior pavelló 3, estand 3099), pel sistema de seguretat CPS de la tisora elèctrica de poda ARVIPO PS110 per prevenir que l'usuari es pugui tallar durant la feina. És un sistema molt innovador perquè tot el cos del podador queda protegit, atès que només posant-se una simple polsera al canell, en contacte amb la seva pell la persona queda protegida pel sistema CPS de prevenció de tall.


Comentaris

envia el comentari