Catalunya Diari

CDC hauria acceptat suborns per adjudicar obres públiques segons la Fiscalia Anticorrupció

El partit demanava sempre una «catalanització» de l'empresa en qüestió per a poder adjudicar l'obra

Artur Mas i el seu predecessor, Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu
Artur Mas i el seu predecessor, Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

Convergència democràtica de Catalunya continua a l’ull de l’huracà. Si bé és cert que la col·lisió catalanista va desaparèixer a finals de 2015 per donar peu al PDeCAT, també ho és que el partit nascut l’any 1974 a mans de Jordi Pujol enllaça polèmica rere polèmica per les seves presumptes pràctiques al límit de la legalitat durant més de quaranta anys. 

En aquest sentit, doncs, ara ‘El Mundo’ ha tret a la llum que la formació liderada durant anys per Artur Mas hauria induït a grans constructores de caràcter nacional a «catalanitzar-se» a través d’un sistema de «suborns»

  

CDC hauria acceptat «suborns» per adjudicar obres públiques

Aquesta hauria estat, sempre segons relata el mitjà citat anteriorment, la sistemàtica metodologia de CDC per adjudicar obres públiques a les constructores. Anticorrupció, en aquest sentit, considera obertament que va existir el pagament de «suborns» que servien posteriorment per «aconseguir adjudicacions». 

Tot i això, s'esmenta també que l'adjudicació en qüestió es duia a terme a constructores de caràcter i afinitat catalanista. I és que s'havia arribat a donar el cas de «vetar» la constructora madrilenya Oproler, ja que no conservava la «catalanitat» que demanava el partit

En aquest sentit, la contractació de Josep María Bassols com a delegat a Catalunya va servir directament per «nodrir-se dels favors de Germà Gordó», aleshores mà dreta d'Artur Mas i un dels principals incriminats del 'Cas 3%'

Artur Mas al Teatre Bartrina de Reus durant la campanya del 20-N.
Artur Mas al Teatre Bartrina de Reus durant la campanya del 20-N | Laia Solanellas.

 

Un procés de «catalanització» per aconseguir les obres

Sergio Lerma, president d'Oproler, confessa al mitjà esmentat que havia de «catalanitzar» la seva empresa si volia aconseguir l'adjudicadora d'obres públiques. Així mateix, membres d'Infrastructures.cat —servei que atorgava aleshores l'adjudicació— van explicar al mateix Lerma: «Vostè és un empresari de Madrid i hauria de catalanitzar la seva empresa»

Així, per «integrar-se al sistema d'adjudicació» les empreses haurien hagut de mostrar un tracte de favor amb la col·lisió política. Ara, finalment, Anticorrupció s'ha fixat amb l'afer i esmenten que es tracta d'una «conducta d'adjudicació delictiva amb diferents òrgans públics»
 


Comentaris

envia el comentari