Catalunya Diari

Els forners i pastissers lleidatans reivindiquen el tortell de reis artesà davant la «mala qualitat» dels industrials

Ambdós gremis adverteixen de l'«abús» d'additius que contenen els tortells produïts per la gran indústria

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | LleidaDiari.cat

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida i el Gremi de Pastisseria de Lleida han volgut reivindicar per primer cop de forma conjunta el consum de tortells de reis artesans en detriment d'aquells que elabora la gran indústria. Els forners i els pastissers lleidatans adverteixen de la «mala qualitat i de l'abús» d'additius que conté el tortell industrial en comparació amb els artesans, «elaborats diàriament i amb matèria primera de qualitat i de proximitat». I és que en els darrers anys els tortells industrials han anat guanyant quota de mercat i actualment les seves vendes representen entorn del 40% dels tortells de reis que es venen a Catalunya, mentre la resta són elaborats per forns i pastisseres tradicionals. Aquest fet indica que molts consumidors segueixen apostant encara pel tortell artesà tot i que el seu preu pot ser d'entre tres o quatre cops superior a l'industrial. 

Des dels dos gremis encara no disposen de xifres de previsions per aquesta campanya però es mostren optimistes i confien augmentar les vendes de tortells de reis respecte a la passada. Ambdós gremis han expressat aquest dijous la seva «preocupació» davant el fet que «la gran indústria està intentant usurpar el lloc del pastisser i del forner artesà amb productes de baixa qualitat i això cada vegada veiem que va a més», segons ha assenyalat el president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Manel Llaràs. Per això, els pastissers i els forners lleidatans han volgut fer una crida de forma conjunta en favor del consum dels tortells de reis artesans.

Llaràs ha destacat que darrere del tortell de reis que elaboren els representants dels dos gremis «hi ha un mestre artesà, un forner o un pastisser, que elabora el seu producte de manera diària i amb matèria primera de qualitat i de proximitat». Per això, ha volgut fer valdre «aquest producte ben fet i de qualitat, aquesta manera de fer les coses i aquest gran esforç que hi ha a la darrera i que moltes vegades no arriba al consumidor». Igualment, el representant del Gremi de Pastisseria de Lleida, Manel Fernández, ha defensat la necessitat que «la gent entengui el sentit de la pastisseria i de la forneria, que treballa en el dia a dia amb productes de qualitat».

 

Els pastissers i els forners consideren que el principal motiu perquè el consumidor pot comprar un tortell de reis industrial rau sobretot en el preu, ja que pot resultar entre tres i quatre vegades més barat que comprar-ne un d'artesà. Una altra diferència és que el producte artesà té una caducitat molt més curta pels ingredients amb què s'ha elaborat, mentre en l'industrial pot ser de diversos mesos i, a més, no necessita conservar-se en fred. Segons els responsables dels dos gremis, actualment un 60% dels tortells de reis que es venen a Catalunya són elaborats per forns i pastisseries tradicionals, mentre el producte industrial ha anat guanyant en els darrers anys quota de marcat i ja representa el 40% del total.


Comentaris

envia el comentari