Catalunya Diari

Front comú a Lleida per prevenir les situacions de soledat entre la gent gran

Una enquesta telefònica realitzada per conèixer la percepció sobre l’envelliment i les situacions de soledat revela que més del 90% dels enquestats considera un problema que hi hagi persones grans que es trobin soles
Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

El paer en cap, Fèlix Larrosa; el subdirector general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón; i la presidenta local de la Creu Roja a Lleida, Dolors Curià i Torrades, han presentat aquest matí el projecte 'Sempre acompanyats', que pretén pal·liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans. El projecte arrencarà al barri de Balàfia. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha afirmat que Lleida ha de ser una ciutat més justa i compromesa amb els seus veïns i veïnes i que s’han d’implementar models innovadors per avançar com a societat. Una de les seves prioritats, ha dit, és col·lectiu de persones grans, pel que s’han de prendre decisions perquè la ciutat sigui més amable i amiga amb la gent gran.

 

Les seves necessitats són diferents i s’ha de treballar per atendre-les i aconseguir eines i recursos per cuidar-la. Larrosa ha agraït la implicació dels parts signants del conveni i les ha emplaçat a seguir treballant en aquesta direcció. El tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha assegurat que l’objectiu principal és millorar la qualitat de vida de les persones, unint els recursos i atenent les necessitats de cada etapa vital. Rodamilans ha parlat de conceptes com ajudar, compartir i aprendre i que «Tothom som responsables dels qui ens acompanyen. Si no, no serem una ciutat de », ha afegit.

 

De la Fundació “la Caixa”, Marc Simón, ha destacat que es tracta d’una experiència innovadora que pensa en cada persona amb itineraris individualitzats. El conveni signat té dos anys de vigència, però la voluntat és que sigui un programa que es quedi i que també hi participin més agents, un cop iniciat el projecte, com ha passat en altres localitats on s’ha posat en marxa. La presidenta de Creu Roja a Lleida ha remarcat la participació en programes comunitaris com aquest, que permeten la institució completar i valorar la feina que fan. Cada vegada són més les persones que arriben a una edat més avançada. A Lleida, les persones de més de 65 anys representen el 17,34% de la població. A més, 6.188 persones grans de Lleida viuen soles i, d'aquestes, el 29,7% té més de 85 anys.

 

Davant la possibilitat que augmentin les situacions de soledat no volguda entre aquest col·lectiu, i davant el convenciment que cal fomentar comunitats que siguin amigables i protectores amb les persones del seu entorn, el programa de Gent Gran de l’Obra Social "la Caixa" ha posat en marxa 'Sempre acompanyats', que vol sensibilitzar el conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.Comentaris

envia el comentari