Catalunya Diari

Fruita amb Justícia Social demana la dimissió de Rodamilans per la gestió de l'acollida de temporers

L'entitat reclama mantenir els serveis que s'ofereixen al pavelló 3 fins que acabi realment la campanya

Imatge de maletes dels temporers
Imatge de maletes dels temporers | LleidaDiari.cat

La plataforma Fruita amb Justícia Social demana la dimissió del regidor de l'Ajuntament de Lleida, Xavier Rodamilans, per considerar «nefasta» la gestió que s'ha dut a terme en l'atenció dels temporers de la fruita. Segons l'entitat, la Paeria va donar ahir per finalitzada l'atenció que ofereix al pavelló 3 de Fira de Lleida des de l'inici de la campanya d'estiu. En aquest sentit, denuncien que la campanya encara no ha finalitzat, ja que aquest dilluns s'iniciava la recol·lecció de la pera amb unes previsions de collita de 139.000 tones. Des de Fruita amb Justícia Social lamenten que el consistori decideixi finalitzar els serveis «en plena campanya, sense tenir en compte la durada real de la mateixa i deixant sense atenció a centenars de persones».

Per aquest motiu, la plataforma demana a l'Ajuntament que mantingui els serveis mínims que ofereixen al pavelló 3 com són les dutxes, guarda-roba, perruqueria i entrepans, així com la possibilitat de pernoctar al recinte fins que finalitzi la campanya. Finalment, des de Fruita amb Justícia Social denuncien de nou les més de 200 persones que dormen al carrer durant la campanya de la fruita.

Imatge de les dutxes dels temporers
Imatge de les dutxes dels temporers | LleidaDiari.cat

 

«Aquests treballadors s'han d'enfrontar a greus situacions com les pluges i pedregada que els han destrossat matalassos i cartons que utilitzen per descansar sobre l'asfalt», afirmen.

  

L'entitat, finalment, assegura que «aquests treballadors no són persones sense sostre, sinó treballadors que té la seva llar en altres punts de Catalunya o l'Estat i que vénen a treballar temporalment per necessitat econòmica».

Per la seva banda, l'alcaldessa en funcions de Lleida, Montse Mínguez, ha sortit aquest dimarts en defensa del tinent d'alcalde i regidor de Polítiques per als drets de les persones, Xavier Rodamilans, davant les crítiques rebudes des de la Plataforma Fruita amb Justícia Social sobre la gestió de la Paeria en relació amb l'acollida dels temporers que arriben a ciutat per treballar a la campanya de la fruita.

A més, Mínguez ha explicat que els tècnics de serveis socials, conjuntament amb les entitats socials que també hi col·laboren, estan analitzant la possibilitat que el Pavelló 3 de Fira de Lleida pugui seguir prestant uns dies més algun o tots els serveis que s'ofereixen als temporers durant la campanya de la fruita (dutxes, guarda-roba, perruqueria i entrepans).

750 persones ateses des del mes de juny

L'oficina única d'atenció als temporers que arriben a Lleida per participar en la campanya de la fruita que enguany s'ubica al Pavelló 3 de Fira de Lleida ha atès des de la seva entrada en funcionament, l'11 de juny, un total de 750 persones, respecte a les 804 ateses l'any passat fins a les mateixes dates. L'oficina única d'atenció als temporers de la campanya de la fruita presta, entre altres, els serveis de dutxa, consigna i bugaderia i facilita aliments als usuaris, als quals també s'ofereix la possibilitat de pernoctar fins a quatre nits a l'alberg Jericó.

L'Ajuntament de Lleida té quantificades unes 200 persones que dormen al carrer a la ciutat per diferents motius, algunes perquè ja han superat aquests quatre dies, perquè rebutgen allotjar-se a l'alberg o perquè tot i tenir feina no poden pagar-se una habitació, entre altres motius.

D'altra banda, cal destacar la tasca que desenvolupen entitats com Creu Roja, la qual, té previst repartir més de 170 kits d'higiene i alimentació entre les desenes d'immigrants que malviuen en aquests assentaments i que han incrementat durant el mes d'agost. Creu Roja col·labora activament amb la distribució de productes que necessiten aquestes persones que es desplacen a Lleida per poder treballar a la campanya de la fruita. Molts d'ells no ho aconsegueixen o bé, tot treballant, acaben dormint en campaments improvisats com els que hi ha a Corbins, la Granja d'Escarp i Vilanova de la Barca, entre d'altres.


Comentaris

envia el comentari