Catalunya Diari

La Fundació Ferreruela Sanfeliu posa en marxa la campanya 'Ull amb el glaucoma!'

Amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma, el 10 i el 12 de març

Imatge d'una revisió oftalmològica
Amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma, el 10 i el 12 de març | LleidaDiari.cat

Amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma, que se celebra del 9 al 15 de març, la Fundació Ferreruela Sanfeliu (FFS) de Lleida endega una campanya de sensibilització de la malaltia que porta com a eslògan 'Ull amb el glaucoma!'.

L'objectiu és donar a conèixer el glaucoma i conscienciar de la importància del seu diagnòstic precoç entre la població de risc. Amb la col·laboració d'ILO Oftalmologia i el Col·legi Oficial de Metges de Lleida, els dies 10 i 12 de març, es realitzaran revisions gratuïtes per a la detecció precoç d'aquesta malaltia en la població de risc no diagnosticada.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Adreçada a les persones que entren dins dels següents grups de risc

Aquesta campanya va adreçada a les persones que entren dins dels següents grups de risc: majors de 60 anys, majors de 40 i amb antecedents familiars de glaucoma, hipertensió ocular, miopia o hipermetropia alta, que han patit alguna malaltia o traumatisme ocular, i a persones d'origen africà o asiàtic. Per aquestes es recomana visitar el seu oftalmòleg de forma periòdica per dur a terme una revisió completa.

El glaucoma es coneix com a «la ceguera silenciosa» perquè, quan dona símptomes, ja està molt avançat. Per aquest motiu, des de la FFS i ILO es vol animar amb aquesta campanya a la població de risc a fer-se la revisió per prevenir la malaltia, ja que la visió que es perd per culpa del glaucoma no es pot recuperar. En aquest sentit, la Dra. Carolina Rivas, metgessa especialista en oftalmologia de la clínica ILO, explica que «és molt important diagnosticar la malaltia en els primers estadis, quan encara no dona senyals, ja que es pot tractar farmacològicament per baixar la pressió ocular i evitar, així, la seva progressió».

Les revisions de cribratge amb cita prèvia que es duran a terme a les instal·lacions de la clínica ILO examinaran l'agudesa visual, la pressió intraocular i el fons d'ull per valorar l'estat del nervi òptic i poder detectar el risc de glaucoma. Les persones interessades a fer-se la revisió han de demanar cita prèvia trucant al 973 245 380 (places limitades).

Què és el glaucoma

El glaucoma és una malaltia crònica de l'ull en la qual vas perdent visió de manera tan gradual que no te n'adones, podent arribar a causar ceguera. El més comú (glaucoma d'angle obert) produeix mal progressiu i irreversible del nervi òptic. Aquest està compost per més d'un milió de fibres nervioses (semblant a un cable elèctric conformat per molts petits filferros). Quan aquestes fibres nervioses moren, es desenvolupen punts cecs en el nostre camp de visió, en la part més perifèrica.

En la majoria d'afectats no sol donar símptomes fins a fases avançades de la malaltia, quan el mal ocular és important. La pèrdua de visió perifèrica no es nota perquè el cervell té la capacitat de compensar la visió perduda i emplenar les zones cegues combinant les imatges de tots dos ulls per a donar una imatge completa. Però en estadis avançats, pot arribar a una visió túnel. El glaucoma, tot i no tenir cura, es pot tractar i controlar mitjançant gotes, làser i/o cirurgia. Amb el diagnòstic precoç, les revisions periòdiques i l'adequat i constant seguiment del tractament, es pot frenar la malaltia.


Comentaris

envia el comentari