Catalunya Diari

La Fundació Ilersis de Lleida preveu esquivar la crisi del coronavirus amb els seus lots de Nadal

L'entitat es mostra confiada per l'augment de les vendes en línia i pel fet que els clients avancin les comandes

Pla obert de dos treballadors de BO de Shalom d'Ilersis preparant lots de Nadal a una de les botigues de la fundació a Lleida
La Fundació Ilersis de Lleida preveu esquivar la crisi del coronavirus amb els seus lots de Nadal amb valor social | LleidaDiari.cat

La Fundació privada Ilersis encara amb optimisme la campanya de Nadal i ja treballa de ple en la preparació dels diferents lots de BO de Shalom que formen part del catàleg d'aquestes festes. Els responsables de l'entitat «confien» amb la fidelitat dels seus clients encara que reconeixen que el context de pandèmia fa difícil fer previsions sobre com anirà la campanya «incerta» d'enguany.

De moment, però, ja han notat un increment de les comandes en línia i també han vist com la limitació de l'aforament als comerços ha fet que els clients s'hagin avançat a fer les compres. L'entitat treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual i risc d'exclusió social que durant l'any elaboren les caixes de fusta del catàleg.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La gerent de la Fundació privada Ilersis, Teresa Benet, ha explicat que malgrat ser una «campanya incerta» i amb grans incògnites compten amb la «fidelitat dels seus clients». De fet, considera que no els afectarà que enguany les empreses, que representen prop del 90% dels seus clients, no puguin fer els típics sopars de Nadal. De moment, tampoc han notat que la limitació de reunions faci que els clients optin per comprar lots més reduïts.

Un canvi en els hàbits de compra dels seus clients

El que sí que han percebut des de la fundació és un canvi en els hàbits de compra dels seus clients. Per una banda, la venda en línia ha augmentat respecte anys anteriors i esperen que en les setmanes vinents aquesta tendència encara s'incrementi més. A les botigues físiques també han notat més activitat, segons Benet, perquè els clients són conscients que amb els aforaments limitats és millor «no esperar-se fins a l'últim moment». En general, Benet ha explicat que enguany les empreses s'han avançat a comprar els lots de Nadal, quan abans normalment s'esperaven fins «al pont de la Puríssima».

El punt fort dels lots que prepara BO de Shalom és el seu valor social. Les caixes de fusta que apareixen al catàleg, una trentena de models, estan elaborades al Centre Especial de Treball d'Ilersis que dóna feina a persones amb discapacitat intel·lectual i risc d'exclusió social. En total, al centre hi treballen una vuitantena de persones entre personal tècnic, operaris i encarregats, i la fabricació de les caixes comença al gener, just després de finalitzar la campanya de Nadal. En un any l'entitat elabora entre 300.000 i 400.000 caixes estàndards, la majoria de les quals es venen durant l'últim trimestre de l'any, encara que durant la resta de mesos també realitzen lots a demanda.

El valor afegit de les caixes

Un altre valor afegit d'aquestes caixes és que són reutilitzables. A més, la fusta prové de boscos sostenibles i se'n pot assegurar la seva traçabilitat. El director de la fundació, Isaac Casanovas, ha explicat que d'aquesta manera es pretén «tancar el cercle i reduir al màxim els residus». Finalment, els lots estan confeccionats amb productes de proximitat amb l'objectiu de fer costat als pagesos i als petits productors del territori.

Fa deu anys que Ilersis ven lots de Nadal. La iniciativa va néixer amb la crisi econòmica, quan la fundació va començar a buscar alternatives per compensar la caiguda en picat de la demanda dels seus productes de fusta a grans bodegues i empreses del sector alimentari. En aquest temps els lots de BO de Shalom s'han anat consolidant fins a representar un model de negoci important dins la fundació.


Comentaris

envia el comentari