Catalunya Diari

El Gas Natural pujarà un 6,2% el seu preu a partir de l'any vinent

El repunt es deu a l'ascens del preu d'aquesta matèria primera als mercats internacionals

El precio del gas natural se encarecerá
El preu del gas natural pujarà. | Cedida

Segons acaba de saber-se la TUR, sigles que corresponen a la Tarifa d'Últim Recurs de gas natural pujarà de preu el pròxim 1 de gener. Pujarà un 6,2% de mitjana respecte al preu marcat en aquest últim trimestre de l'any. La informació arriba directament del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital.

La TUR 1, el tipus de consum que contracten consumidors amb consums menors o que igualen els 5.000 kW a l'any i que inclou el servei d'aigua calenta i cuina, tindrà un increment de 4,9% en les seves tarifes.

D'altra banda, l'anomenat TUR 2, que engloba a tots aquells consumidors que tinguin contractada una potència compresa entre els 5.000 i els 50.000 kWh a l'any, incloent-hi aigua calenta i calefacció, tindrà una pujada del 6,6%.

Es tracta d'una pujada en el preu bastant gran i que es deu, principalment, al fet que la matèria primera s'ha encarit als mercats internacionals. De fet, dits materials s'han encarit fins a un 18,8%, la qual cosa justifica el consegüent augment del producte.

D'aquesta manera, el preu del gas natural trenca amb la tendència a la baixa que havia registrat al llarg de la segona meitat de l'any, després d'haver-se abaratit un 1% en el tercer trimestre de l'any i un 1,3% en l'últim, i repunta amb força coincidint amb l'arribada de l'hivern.

Peatges paralitzats per quart any

El càlcul de la TUR es realitza tenint en compte els peatges d'accés i el preu del gas. Es regula una part de la factura, els peatges d'accés, i el seu preu ve fixat pel Govern. Aquesta part es mantindrà congelada per quart any consecutiu. Quant al preu del gas, varia en funció d'altres criteris: la cotització internacional del gas, l'evolució del cru Brent i la subhasta d'adquisició de gas.

Precisament, la Tarifa d'Últim Recurs de gas natural, s'actualitza pel Govern de forma trimestral. Ara, dels 7,7 milions de consumidors de gas natural, uns sis milions són subministrats a través d'una comercialitzadora de mercat a preu lliure i 1,7 milions es troben acollits al preu de la TUR.

En la seva proposta d'ordre per la qual s'estableixen els peatges i cànons associats a l'accés de tercers a les instal·lacions gasistes i la retribució de les activitats regulades 2018, el Ministeri d'Energia estima un superàvit d'uns 10 milions d'euros per al sector gasista.


Comentaris

envia el comentari