Catalunya Diari

La Generalitat autoritza al Capítol retirar l'últim niu de cigonya que queda a la Catedral Nova de Lleida

També ha obert un expedient informatiu per la recent retirada d'altres dos nius que estaven situats sobre contraforts del temple

Imatge de les cigonyes al lloc on hi havia un dels nius que s'han retirat, en un dels contraforts de la Catadral Nova de Lleida
Imatge de les cigonyes al lloc on hi havia un dels nius que s'han retirat, en un dels contraforts de la Catadral Nova de Lleida | LleidaDiari.cat

La Generalitat ha autoritzat la retirada de l'últim niu de cigonya que queda a l'edifici de la Catedral Nova de Lleida, «pel risc per a les persones i per a la conservació i estabilitat de la coberta i els contraforts de l'edifici», després que hagi estat constatada la «situació crítica del monument» per part dels arquitectes i experts consultats.

La resolució dóna un termini de quinze dies al Capítol de la Catedral de Lleida per dur a terme l'actuació, de la mateixa manera que per instal·lar les xarxes de protecció de l'edifici, que ja s'han començat a col·locar.

Pel que fa als dos nius retirats recentment, amb anterioritat a la resolució, i que afectaven la coberta de l'Arxiu Capitular de la Catedral Nova, la Generalitat ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu per tal d'avaluar la responsabilitat administrativa que pugui derivar-se d'aquesta actuació. Cal recordar que l'entitat ecologista Ipcena va denunciar els fets davant el Departament de Territori i Sostenibilitat.

  

La nova resolució de la Generalitat estableix un termini màxim de quinze dies per retirar l'últim niu de cigonya i col·locar xarxes de protecció a la Catedral Nova, segons el projecte acordat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural a Lleida, i que serviran per minimitzar el risc de caiguda d'elements estructurals. La Generalitat ha valorat, també, que la decisió «no ha de tenir cap afectació sobre la conservació d'aquesta espècie». Es tracta d'una autorització provisional, fins que el Capítol de la Catedral resolgui els problemes estructurals que presenta l'edifici.

Així, caldrà redactar un projecte de rehabilitació-restauració de les cobertes del temple «amb la incorporació de mesures tècniques de compatibilització de la presència de les aus amb la seguretat i conservació de l'edifici». L'abast i factibilitat d'aquestes mesures seran avaluades i determinades en el marc de la Comissió Tècnica. Per a fer això, la Generalitat encarregarà un estudi per analitzar les mesures tècniques que permetin la compatibilitat de les aus i la conservació dels edificis protegits, per tal que serveixi de referència davant d'aquests casos.


Comentaris

envia el comentari