Catalunya Diari

La periodista lleidatana que crea un 'podcast' per conèixer la història de la ciutat

Uns arxius sonors destinats a difondre les singularitats de la ciutat, en conversa amb les veus més autoritzades en matèria d’història, divulgació i patrimoni

Generar interès, explicar i atreure a través de les petites grans anècdotes locals és l'objectiu del material del podcast 'Mil històries'. Provocar un cert 'excursionisme emocional' vinculant paisatge i patrimoni a un fet, mite o llegenda que imprimeix un tret diferencial i curiós.

Els historiadors Joan Busqueta, Antonieta Jarne i Guillem Roca, l'educador Joan Pifarré, la cap de l'Arxiu de la Paeria, Iolanda Enjuanes, l'arxivera de la Diputació de Lleida, Teresa Ibars, el president dels Amics de la Seu Vella, Joan-Ramon González, la responsable de continguts del Consorci del Turó de la Seu Vella, Núria Piqué i la conservadora del Museu de Lleida, Carme Berlabé són els primers protagonistes que, durant aquest estiu, aniran desvetllant aquestes 'Mil Històries'.

L'entrega compta amb un total de 10 capítols que, setmana a setmana, aniran desvetllant diferents episodis que han imprès ànima i emoció al llarg dels segles a racons, edificis, places i personatges. El 'Mil Històries' de Gina Raymat explicarà la prosperitat de la Lleida àrab quan a l'Horta es conreaven diverses matèries tèxtils i la seda o els guants de cuir de Ponent eren objecte de desig.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

També les particularitats d'un barri universitari pioner, als peus de la Seu Vella, i a l'entorn de l'Estudi General que comptava amb un seguit d'immunitats i privilegis en benefici de la comunitat que hi residia.

Imatge de la Gina Raymat
'Mil Històries' per a redescobrir Lleida, un podcast de Gina Raymat | LleidaDiari.cat

La ciutat ha custodiat els documents més rellevants i valuosos a l'Arxiu de la Paeria

Escoltarem com la ciutat ha custodiat els documents més rellevants i valuosos a l'Arxiu de la Paeria. Un dels seus tresors és el 'Llibre de Crims' que recull els fets delictius, judicis i càstigs imposats del segle XIV al XVII. Sabrem qui va ser el lleidatà Jaume d'Agramont i el primer 'Tractat de salut pública' que va redactar tot estudiant els efectes de la fruita, l'aigua o la boira per a fer front a les malalties i a la pesta.

I detallarem cada bocí de la Porta dels Apóstols; de ser un majestuós accés a través del claustre de l'antiga catedral i com a testimoni mut de cada vicissitud que li ha tocat viure al monument que corona el tossal.

Altres capítols

Altres capítols recordaran com l'ara Biblioteca Pública va formar part de l'anomenat Complex de Misericòrdia i va ser el refugi de nenes i nens abandonats o ores. O que l'avui Institut d'Estudis Ilerdencs durant la Guerra Civil es va convertir en epicentre del salvament del nostre patrimoni.

També, com a la plaça de Sant Joan i al Xoperal es va forjar part de la lluita antifranquista liderada per alguns lleidatans. Els primers documents de 'Mil Històries' ja están disponibles a les principals plataformes de distribució: Apple podcast, Ivoox, Spotify, Google play i Soundcloud. També a través de la pàgina web de l'autora ginaraymat.com.


Comentaris

envia el comentari