Catalunya Diari

El Tribunal de Comptes confirma que el Govern va utilitzar diners públics per al 'procés'

L'informe emès per l'òrgan confirma que gran part d'aquests diners es van fer servir per promocinar Catalunya a l'estranger

Tribunal de Contes
El Tribunal de Contes conclou que la Generalitat va utilitzar diners públics pel procés | Cedida

Molt males notícies per al sector independentista. El Tribunal de Comptes acaba d'emetre un informe segons el qual la Generalitat sí que va fer ús de diners públics durant el procés. Tal com recull 'El Periódico', l'òrgan considera que gran part d'aquests fons es van fer servir per sufragar la promoció de Catalunya a l'estranger, i conclou que entre els anys 2011 i 2017 la Generalitat més de 27 milions d'euros en activitats relacionades amb les ambaixades catalanes a l'estranger. A més, també fan patent que el Govern va invertir uns altres 16 milions en el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, més conegut com a Diplocat. 

La Comissió Mixta, Congrés i Senat, va encarregar aquest informe a finals de l’any 2017 per les relacions amb el Tribunal de Contes. PP va presentar una iniciativa a la qual PSOE i C’s van donar suport, amb la intenció d’esbrinar sials fons destinats a  l’acció exterior catalana  s’havien utilitzat «conforme els principis d’economia, eficàcia i eficiència».

Milers de persones han omplert Plaça Catalunya en contra del procés judicil de l'1-O
El Tribunal de Contes denuncia que es van gastar diners en ambaixades internacionals | Cedida

 

La resolució del Tribunal de Contes

El Tribunal ha sostingut que les ‘ambaixades’ es van crear com un sistema d’autonomia financera per realitzar tota mena de despeses sense necessitat de sotmetre a controls, el que va provocar, segons reclamen, que es produïssin «innumerables irregularitats en la realització d’activitats i en la gestió econòmica-financera». En concret, es van detectar 456 activitats de les delegacions entre 2013 i 2016 totes, segons el Tribunal, relacionades amb «el procés sobiranista» i amb una despesa de 327.736,34 euros «no justificats». 

Per una altra banda, Diplocat va gastar 15,8 milions entre 2011 i 2017 amb activitats que tenien, en un 74% dels casos, com a objectiu «promocionar, publicitar, justificar, promoure o impulsar el procés». Entre les despeses més rellevants, hi ha un import d'1,39 milions d'euros a Independent Diplomat, un lobby nord-americà dedicat a prestar serveis relacionats amb processos independentistes al qual el Govern català va contractar durant dos anys. El Tribunal de Contes denúncia que es van saltar tots els controls i expedients legals en realitzar-ho. 

També destaca la despesa de 300.000 euros en l'elaboració de documents i argumentaris amb propaganda independentista i més de 500.000 euros que les ambaixades van pagar per serveis d'assessorament o per informes dels quals no es sap l'objectiu o la finalitat que tenien és contrària a les competències de les delegacions o de la comunitat autònoma, segons deuncia el Tribunal de Contes.


Comentaris

envia el comentari