Grans ciutats catalanes segueixen prohibint el ‘topless’, tot i la petició del Síndic

Una dona prenent el sol, en una imatge d'arxiu

Una dona prenent el sol, en una imatge d'arxiu | Cedida

 

L’Ametlla del Vallès va encetar aquest estiu una nova polèmica gairebé sense saber-ho. A través d’una consulta vinculant, el 60’9% de les dones de la localitat del Vallès Oriental van optar per dir ‘si’ al ‘topless’ a les piscines municipals. Tot i això, l’Ametlla és pionera en aquest sentit i són moltes les ciutats catalanes que reclamen el seu dret a emular la iniciativa.

 

Així mateix, les piscines de diferents capitals catalanes com Tarragona i Girona segueixen prohibint el ‘topless’, tot i que el mateix Síndic de greuges, arran de la votació, es va desmarcar la setmana passada demanant la revisió de les normatives a les piscines municipals perquè la prohibició «discrimina les dones i els limita la llibertat d’expressió».

El ‘topless’ a l’Ametlla, crònica d’una desobediència

Així ho han relatat Mariona Trabal i Anna Cammany a l’ARA. Aquestes dues veïnes de l’Ametlla del Vallès, mestra jubilada de 65 anys i escriptora de 43, van optar l’agost de 2017 per desobeir el socorrista de la piscina municipal del l’Ametlla i treure’s la part superior del banyador.

 

«Llavors va trucar a la policia, que es va presentar i ens va amenaçar de tancar-nos tres dies a Granollers i de fer-nos pagar una multa de 1.200 euros per incompliment de normativa municipal i desobediència a l’autoritat», ha relatat Cammany sobre aquella disputa que va acabar provocant que la plataforma ‘Mugrons Lliures’ promogués la consulta que va acabar donant el vist-i-plau al topless.

 

Tarragona i Girona continuen reticents al 'topless'

Tot i la petició del Síndic, a Tarragona «és obligatori l’ús de banyador o biquini de dues peces i, per tant, el topless està prohibit a les piscines municipal» i a Girona, d’altra banda, esmenten piscines com la del Parc de la Devesa que «no està permès fer ‘topless’».

 

Un total de 48 persones es van mullar a la Piscina Municipal de Roda de Berà

Imatge de la Piscina Municipal de Roda de Berà, en arxiu   | CEDIDA

 

El síndic, sobre la prohibició, apel·la a un greuge comparatiu de gènere. Ribó, doncs, va recordar que no hi ha cap piscina que limiti l'ús del banyador tipus eslip o tanga per als homes i, per això, demanaven el normal comportament de les piscines sense tenir en compte la perspectiva de gènere.

 

A Sabadell, d'altra banda, expliquen que «està permès, però no ho fa ningú perquè s’arrisquen que els mirin», mentre que a Lleida, finalment, també avisen que ho deixen fer sempre que «no es faci de manera molt escandalosa o provocativa».