Catalunya Diari

Grupo Jorge regularitza la situació laboral de la plantilla gràcies als sindicats

Es farà una subrogació directa dels empleats que presten serveis a través de la companyia Axparia Trade i que abans operaven en les falses cooperatives

Alguns dels treballadors intenten reincorporar-se a la feina
Alguns dels treballadors intenten reincorporar-se a la feina | LleidaDiari.cat

La UGT ha arribat a un acord amb Grupo Jorge per internalitzar 1.600 persones que treballen per la companyia a través de la mercantil Axparia Trade, l'empresa on havien anat a parar la gran majoria dels treballadors de les falses cooperatives.

Segons el document al qual ha tingut accés l'ACN, la internacionalització serà l'1 de juliol i Grupo Jorge ha acceptat la subrogació directa dels treballadors d'Axparia - uns 1200 de l'escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga, i uns 400 de Le Fortune Pig, a Mollerussa. L'acord arriba setmanes després que el sindicat presentés una denúncia a Inspecció de Treball contra Grupo Jorge per cessió il·legal de treballadors. 

Sense que la Inspecció hagi començat la investigació, la companyia s'ha obert a negociar i l'acord definitiu se signarà aquest dimecres a la seu de la UGT a Barcelona entre el secretari general Camil Ros i Jorge Samper, el màxim responsable de la càrnia.

El mes d'abril la UGT va presentar una denúncia contra Grupo Jorge 

El mes d'abril la UGT va presentar una denúncia contra Grupo Jorge perquè volia que Inspecció de Treball investigués si Axparia Trade – l'empresa subcontractada pels escorxadors de Grupo Jorge – estava actuant com una empresa pantalla. El sindicat deia que es tractava d'una cessió il·legal "de llibre" i criticava que Axparia Trade no tenia mitjans propis per a realitzar cap activitat de manera independent. I també acusaven Le Porc Gourmet i Fortune Pig d'exercir el poder d'organització i direcció per executar l'activitat dels treballadors dins els escorxadors, sense actuar com a responsable directe. Inspecció de treball, però, no ha ni començat a investigar el suposat frau – que per UGT era evident- i Grupo Jorge va trucar la porta del sindicat per arribar a un acord.

El pacte a què ha tingut accés l'ACN diu que Grupo Jorge es compromet a internalitzar 1.600 treballadors que a data 1 de juliol de 2019 prestin serveis a Axparia Trade. L'acord també concreta que la data de la subrogació serà l'1 de juliol com a data única. El document recull un tercer punt en què Grupo Jorge es compromet a reconèixer i mantenir els drets i garanties dels delegats i delegades escollits en les eleccions sindicals a Axparia (13 de CCOO i 10 d'UGT) fins que hi hagi noves eleccions a les empreses del Grupo Jorge.

L'estocada final a les falses cooperatives que operaven a Grupo Jorge

Aquest acord seria l'estocada final a les falses cooperatives que operaven a Grupo Jorge, ja que amb el pacte s'aconsegueix no només que els empleats hagin passat a règim general (que això ja s'havia aconseguit amb la incorporació a Axparia), sinó que a més els treballadors siguin contractats per l'empresa a qui presten el servei, extrems que ja es recollien en la modificació de la llei de cooperatives. L'acord de la UGT invalida i qüestiona l'acord signat ara fa un any entre el sindicat Comissions Obreres i Grupo Jorge – amb la mediació del Departament de Treball – pel qual es preveia la incorporació a Grupo Jorge dels treballadors que operaven amb les falses cooperatives, primer a través d'una mercantil, però sense data límit d'incorporació a Grupo Jorge.

Durant les negociacions de l'estiu passat, la UGT va despenjar-se de les converses perquè entenia que l'absorció dels treballadors per part d'una mercantil mitjancera podria haver suposat l'estalvi d'una sanció a Grupo Jorge que rondaria els 40 MEUR. La xifra surt de la suma dels mesos d'antiguitat dels treballadors per a qui l'empresa no hauria cotitzat. Amb la subrogació directa que se signarà aquest dimecres, els treballadors només mantindran els drets i antiguitat de l'any que porten treballant a través d'Axparia, però en cap cas recuperaran drets dels anys anteriors. El pacte a què va arribar l'empresa amb CCOO l'estiu passat no contemplava la subrogació. Des del sindicat esperen que l'acord amb Grupo Jorge pugui establir un precedent i que la resta d'empreses del sector internalitzin els treballadors directament sense utilitzar empreses mitjanceres.


Comentaris

envia el comentari