Catalunya Diari

El nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya: «Sortiu al carrer i feu-vos respectar»

El general de brigada Pedro Garrido va néixer a Lleida i és fill i pare de Guàrdia Civils

Al fons, el nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, durant el seu discurs.
Al fons, el nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, durant el seu discurs. | Guillem RS

La 7a Zona de la Guàrdia Civil, la que s'encarrega de Catalunya, estrena màxim comandament. El general de Brigada Pedro Garrido Roca, natural de Lleida, ha pres possessió aquest dijous del càrrec de cap de la Guàrdia Civil a Catalunya. El passat 24 de maig va ser nomenat per l'ara exministre Juan Ignacio Zoido i aquest dijous, 12 de juliol, acompanyat per l'actual secretaria d'Estat de Seguretat, Ana Botella, ha assumit el càrrec en un acte a la comandància de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca.

En aquest acte també hi ha participat el director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera i el tinent general del Mando de Operaciones Territoriales de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña. El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, s'ha estrenat en el càrrec en el primer acte públic.

«Sortir al carrer i fer-se respectar»

En el seu discurs al pati d'armes de la Comandància s'ha dirigit als agents per demanar que no amaguin la seva condició de policies i que no se sentin amenaçats pel, segons ha dit ell, «una minoria» que els vol reduir a la mínima expressió. «Sortiu de les casernes, expliqueu què penseu, feu-vos respectar, hem de seguir al carrer per desenvolupar el paper transcendental de la Guàrdia Civil», ha dit als agents. «No hem de permetre que ens assanyalin, ni amb el dit ni de cap altra manera».

«Hem de seguir lluitant contra el crim organitzat, el terrorisme i contra aquells que volen trencar l'ordre constitucional» en una clara referència al desafiament independentista dels darrers anys. I en aquest mateix tema, el nou general en cap ha lamentat que treballar per mantenir l'ordre constitucional els hi hagi retirat part de l'estima que li tenia el poble català a la Guàrdia Civil.

Si bé ha dit que no és avantatge per la tasca que haurà de desenvolupar, ha reivindicat la seva catalanitat i la seva infantesa a Lleida. Una catalanitat de cultura que ha mantingut, assegura, durant els anys que ha estat desplaçat a Madrid.

Qui és Pedro Garrido Roca?

Nascut a Lleida fa 60 anys, Garrido va ser ascendit a general de brigada el passat 2017 i llavors va ser nomenat cap de la Secretaria de Cooperació Internacional de la Guàrdia Civil. Ara ha estat rellevat d'aquest càrrec per assumir la direcció operativa de la Guàrdia Civil a Catalunya. En la seva trajectòria a la Guàrdia Civil, el nou màxim responsable del cos a Catalunya també exercia, quan era coronel, com a cap dels serveis de Costes i Fronteres, al Servei Fiscal. Garrido és pare i fill de Guàrdia Civils, tal com ell mateix també ha reivindicat durant l'acte.

El general Pedro Garrido en una visita a les tropes espanyoles a Irak.
El general Pedro Garrido en una visita a les tropes espanyoles a Irak. | CatalunyaDiari.cat

Pedro Garrido substituirà com a cap de la Guàrdia Civil a Catalunya a Ángel Gozalo (la Seu d'Urgell), que va prendre possessió del càrrec el febrer de 2012 i que ara ha estat ascendit a tinent general, el màxim rang al qual es pot arribar a l'institut armat i que requereix que es desplaça a Madrid per prestar servei a les unitats centrals.

Nou cap també als Mossos d'Esquadra

Després de la dimissió de Ferran López post article 155 i el cessament del major Trapero quan es va aplicar aquest article de la Constitució Espanyola després de la declaració d'independència fallida, el cos de Mossos d'Esquadra torna a tenir un cap operatiu policial.

El comissari Miquel Esquius és des d'aquest dilluns el cap del cos, després de ser nomenat pel conseller de l'Interior del Govern de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch. El màxim comandament del cos dels Mossos d'Esquadra ha participat aquest dijous en l'acte de presa de possessió del nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, tècnicament, el seu homòleg en l'Institut Armat.


Comentaris

envia el comentari