Catalunya Diari

Si has compartit una fotografia de ‘La Manada’, podries ser denunciat

No es poden difondre fotografies privades a les xarxes socials dels acusats i tampoc insultar-los. S'estaria cometent un delicte contra els drets d'honor

Cuatro de los cinco miembros de «La manada» han sido acusados de otra agresión sexual en Pozoblanco.
Quatre dels cinc membres de 'La Manada' han estat acusats d'una altra agressió sexual en Pozoblanco. | Publico.

Aquesta setmana s'ha iniciat el judici contra els membres de 'La Manada', cinc joves acusats presumptament de violar de forma grupal, a una jove en un portal durant la celebració dels Sanfermines l'any 2016. Durant aquests dies, tant els sospitosos, com la víctima i fins i tot alguns agents que van trobar a la jove després d'haver estat presumptament agredida sexualment, han anat passant davant el jutge per explicar les seves versions dels fets, que van ocórrer aquella matinada.

  

Tant el succés com aquest posterior judici ha generat molta expectació i s'ha convertit en un dels casos més mediàtics del moment. Una pressió tant en els mitjans de comunicació com a les xarxes socials que per a l'advocat de tres dels cinc acusats és molt perjudicial per als seus clients, ja que «s'està abocant informació que no respon a la realitat».

Les xarxes socials són el principal motor de l'opinió pública en aquest tipus de casos i tothom pot donar el seu punt de vista, però el que no està tan clar és si en fer-ho, s'està cometent algun tipus de delicte. Molts són els usuaris que estan criticant durament a 'La Manada' amb insults de tot tipus i també iniciant campanyes en contra seva amb la imatge dels membres, alguna cosa que vulneraria al principi el dret d'honor i a la intimitat dels acusats.

 

Quin delicte s'estaria cometent

Segons apunta ‘La Información’, compartir fotografies privades de ‘La Manada’ no estaria permès en aquest tipus de casos. D'aquesta manera, no es pot compartir en els perfils de les xarxes socials qualsevol fotografia dels cinc homes acusats presumptament de violar a una jove en els Sanfermines. Tampoc s'hauria d'utilitzar fotografies que hagin estat pujades i compartides per ells mateixos. 

Solament es poden usar les imatges facilitades per la policia o en llocs públics com per exemple entrant en els jutjats. Si no es fes això, es vulneraria la llei 15/1999 la qual especifica que no es poden usar fotos de persones obtingudes a les xarxes socials, solament quan hi hagi un interès públic que justifiqui la difusió dels seus rostres i imatges privades. Tot això seria considerat un il·lícit civil.

Però també insultar o realitzar ‘memes’ dels presumptes violadors, ja siguin o no culpables. D'aquesta manera s'estaria cometent un delicte contra els drets d'honor d'aquestes persones, per la qual cosa els advocats, si així ho consideressin, poden plantejar-se accions civils contra els usuaris que hagin realitzat aquests tipus de comentaris i hagin difós les seves imatges privades. En el cas dels mitjans de comunicació i periodistes solament estaria permès difondre informació que fos veraç i d'interès públic.


Comentaris
Joan
I la foto que hi surt en aquesta notícia?

envia el comentari