Catalunya Diari

Hasél declara que en cap moment volia amenaçar Ros

Hasél declara que en cap moment volia amenaçar Ros| ACN - Fotografia: EP

Els rapers Pablo Rivadulla (Pablo Hasél) i Eloi Yebra (Ciniko) s'han assegut aquest dimecres al banc dels acusats al jutjat penal 3 de Lleida per un delicte d'amenaces a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, a través d'una cançó. Ros, que ha declarat com a testimoni, ha assegurat que amb 'Menti-Ros' es va sentir amenaçat i intimidat i va témer per ell i la seva família.

Els acusats, però, han assegurat que van fer una cançó de denúncia social en to satíric i que no es va amenaçar ningú. "Et mereixes un tret no vol dir que et vulgui fotre un tret", ha declarat Hasél. El seu advocat defensa l'absolució tenint en compte el dret a la llibertat d'expressió i a més considera que el procediment hauria de ser nul perquè l'alcalde no va presentar cap denúncia personalment. La fiscalia sol·licita que es condemni els acusats a un any i tres mesos de presó per un delicte d'amenaces o, alternativament, per un delicte lleu de falta de respecte a l'autoritat a una multa de 1.800 euros.

El tema 'Menti-Ros' es va publicar a la plataforma Youtube el 5 de desembre de 2014. Posteriorment l'alcalde va denunciar el cas a la justícia que va ordenar la retirada del vídeo. L'escrit de fiscalia remarca que la cançó conté expressions dirigides a l'alcalde com ''Àngel malparit, et mereixes un tret, m'has arruïnat'' o ''que li fotin una bomba que rebentin les seves entranyes i que les seves cendres les posin a la porta de la Paeria''. El raper Pablo Hasél ja va ser condemnat per l'Audiència Nacional a dos anys de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme per cançons de suport a els GRAPO o ETA, entre d'altres. La condemna va ser ratificada pel Tribunal Suprem el març de 2015.

Fiscalia també acusa a Hasél d'haver publicat al cap de cinc dies un vídeo de resposta a la mateixa plataforma amb el títol de ''Un alcalde miserable, no un Déu'', on deia que ''si em tanquen a la presó per això, et juro que encara que sigui la darrera cosa que faci te'n penediràs tota la vida, paraula. Pren-t'ho com amenaces, si vols, no és gratuït, és una resposta a què encara em vols fotre més la vida''.

Ciniko ha declarat que la cançó es va fer en to satíric i àcid, que era una metàfora i que la violència és un recurs habitual en les lletres de cançons de rap. Per la seva banda, Hasél ha declarat que no tenia intenció de causar cap dany físic ni matar Ros, sinó que era una denúncia social. A més, en el seu dret a l'última paraula tots dos han coincidit que se senten víctimes perquè la denúncia per la cançó els ha afectat a la seva vida artística ja que des de llavors se'ls ha vetat i no poden fer cap concert a Lleida. Hasél a més ha afegit que en algun programa d'humor i de sàtira política s'ha tirat un polític per una finestra i això no vol dir que el vulguin matar.

En aquest sentit, Ros ha declarat que "no té res a veure la satíra política d'alguns programes de televisió amb una cançó en què s'incita a la teva mort". Tot i que ha reconegut que es va sentir amenaçat, ha dit que no hi ha hagut canvis en la seva seguretat. "Segueixo amb l'escolta que em recomana Interior i no he canviat hàbits ni rutes per anar a casa", ha declarat.

El judici ha tingut lloc aquest dimecres al matí i des de primera hora hi ha hagut un ampli dispositiu policial als jutjats de Lleida. En total s'hi han desplaçat uns 25 Mossos d'Esquadra. Per altra banda, una vintena de persones han acompanyat pacíficament els acusats al judici per donar-los suport. El judici ha transcorregut amb normalitat.


Comentaris

envia el comentari