El Suprem limita els desnonaments als casos d’impagament que superin les dotze quotes

El Suprem també estipula que s'han d'aturar els desnonaments per hipoteques firmades abans de l'entrada en vigor de la llei | Cedida

 

El Tribunal Suprem acaba de limitar el desnonament als casos d'impagament de més «gravetat», és a dir, els que superin les 12 quotes impagades que preveu la llei. Els magistrats consideren «més lògic» tenir en compte la llei 5/2019 de 15 de març sobre el crèdit immobiliari, que veuen «més beneficiosa pel consumidor». 

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

A més, la sentència del Suprem també estipula que tots els casos de desnonaments per hipoteques firmades abans de l'entrada en vigor de la llei 1/2013 –la que referenciava el TJUE-, han de ser aturats «sense més tràmit».

 

Tot i això, el Suprem avisa que els desnonaments aturats en els casos de clàusules abusives amb venciment anticipat no impediran que els bancs puguin presentar una nova execució hipotecària, basada en l'aplicació de la llei del 2019, és a dir, amb l'impagament de les 12 quotes.

  

Les clàusules del TSJE, adaptades a la «normativa nacional»

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va avalar el mes de març que es tirés endavant un desnonament si un jutge modificava les clàusules abusives de la hipoteca, i ho substituïa per l'article 693 de la LEC, que permet l'execució hipotecària després de l'impagament de tres mensualitats, però només si l'eliminació de la clàusula abusiva hagués provocat la nul·litat de tota la hipoteca i comportés que el consumidor hagi de retornar tots els diners.

 

El TJUE es va mostrar contrari a mantenir parcialment les clàusules de venciment anticipat declarades abusives, però va acceptar que es poguessin substituir per «normativa nacional» de l'Estat. La sentència deia que aquesta opció està «plenament justificada» si tot el contracte s'hauria de declarar nul al suprimir la clàusula abusiva “quedant el consumidor exposat a conseqüències especialment perjudicials que li representin una penalització”.

  

Ara, el Suprem ha dictat que la normativa nacional que es pot fer servir en aquests casos és la llei 5/2019 de 15 de març, amb el mínim de les 12 quotes d'impagaments.

 

També et pot interessar…