Catalunya Diari

Hisenda elimina el català dels seus manuals de la declaració de la renda i de l'atenció telefònica

La Plataforma per la Llengua ha rebut les queixes de molts contribuents que els anys anteriors sí que havien rebut assistència en llengua catalana

Hisenda elimina el català dels seus manuals. | Cedida

Aquest any, l'Administració Tributària de l'Estat espanyol ha fet públic els manuals pràctics de la renda i el patrimoni exclusivament en castellà, a diferència d'anys anteriors, que també es podria trobar en català. A estat a través de diverses queixes dels contribuents que la Plataforma per la Llengua s'ha assabentat d'aquest fet. Segons informa Vilaweb, l'ONG del català també ha comprovat que el telèfon de la campanya de la renda no ofereix la possibilitat de ser atès en català. En anys anteriors, tot i que finalment no es respectava aquesta petició, el contestador oferia l'opció d'escollir el català. A més, molts ciutadans tot i haver especificat que s'enviï l'esborrany de la declaració de la renda en català, l'han acabat rebent en castellà. Els anys anteriors, aquesta problemàtica no havia succeït; ha sigut aquest 2017 que l'Administració ha decidit, suposadament, prescindir del català.

La Plataforma per la Llengua també va denunciar, ja fa dos mesos, l'eliminació del català en dos models de pagament de l'IVA «per raons econòmiques», a més de retirar el model en català de l'impost sobre el valor afegit. Actualment, els manuals per poder fer aquests tràmits es poden trobar en versió impresa a les oficines d'Hisenda de Catalunya, tot i que tampoc no estan disponibles en llengua catalana. L'entitat creu que amb l'eliminació de la llengua «s'està infringint el dret d'utilitzar el català on és oficial en les relacions amb l'Administració». 


Comentaris

envia el comentari