Catalunya Diari

El bar Cosmos s'acomiada de Barcelona després de més de 90 anys

Les instal·lacions del local i l’edifici d’apartaments, situats a la Rambla, seran remodelats íntegrament

El bar Cosmos de Barcelona, en arxiu | TripAdvisor

El llegendari bar Cosmos, lloc de trobada per a generacions de barcelonins abans que el popular passeig s’omplís de turistes, tancava les seves portes el passat dijous després d’estar obert des del 1927.  El local, situat al final de la Rambla, i els apartaments de l’edifici seran remodelats íntegrament donant pas a un nou edifici.

La seva barra ondulant, en forma d’O, ha vist desfilar a 'marines' nord-americans de la Sisena Flota, prostitutes, noctàmbuls, ramblers i estudiants. També han ocupat les seves taules personatges coneguts: «Sánchez Dragó, Loquillo, Rubianes, Ángela Molina i Carmen de Mairena. Un dels últims va ser el mag Tamariz», narren en Manolo, Sergi i Cristóbal, tres de les 10 persones de la societat anònima laboral que es va fer càrrec del local el novembre del 1988.

El Cosmos està desfasat i és hora d’un canvi

Segons avançava el diari El País, les instal·lacions del local on s’hi podien prendre una cervesa i un plat combinat seran remodelades íntegrament i, juntament amb els apartaments que ocupaven els pisos superiors, donaran pas a un nou edifici. «No és un tema de lloguer. Barcelona ha canviatla Rambla també, però el Cosmos s’ha mantingut sempre. És hora que canviï.» Explica Cristóbal Cubero qui assegura que el local «està desfasat, necessita una inversió i nosaltres no podem».

«Ja hem tancat, però encara som aquí perquè ens costa marxar» afegeix Cubero que, com la majoria dels seus companys, va començar «sense ganes d’exercir de cambrer, però ara m’encanta. Estimo aquesta professió». En l’actualitat hi treballaven al bar vuit cooperatives i 16 treballadors contractats, «som una família laboral», afegeix.

L’etapa dels marines

El bar Cosmos i el restaurant Amaya, situat molt a prop, van viure interminables nits ens las quals els marines de la Sisena Flota passejaven pel barri per menjar i trobar ràpidament companyia femenina després que els seus vaixells atraquessin al port barceloní. Amb el pas dels anys, les coses han anat canviant i, en els darrers anys, els clients eren veïns i turistes de pas. Tot i que els tres amos del Cosmos no van viure l’etapa dels marines, recorden una etapa «en què tancàvem a les tres de la matinada, després de fer fora a la gent que no volia anar-se’n de la terrassa. Abans sabien beure. Ara no», relata Cubero.


Comentaris

envia el comentari