Catalunya Diari

L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida estrena la nova sala d'hemodinàmica

Disposa de tecnologia d'última generació per fer cateterismes mínimament invasius i evitar així derivacions a Barcelona

Imatge de l'equip del Servei de Cardiologia de l'Hosputal Arnau de Vilanova de Lleida, a la nova sala d'hemodinàmica del centre
L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida estrena la nova sala d'hemodinàmica | LleidaDiari.cat

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha posat en marxa la nova sala d'hemodinàmica, després de renovar-la amb tecnologia d'última generació per fer-hi intervencions quirúrgiques sense cirurgia oberta, fet que permet que siguin menys invasives i evitar d'aquesta manera trasllats a Barcelona.

Aquesta sala atén una mitjana anual de 1.200 pacients, dels quals 220 arriben amb infarts que cal tractar de manera urgent. Les obres de la sala d'hemodinàmica van començar el passat gener i es van allargar per la covid-19. No obstant això, l'activitat del Servei de Cardiologia i del Codi Infart de l'hospital lleidatà no s'ha vist interrompuda en cap moment, donat que provisionalment es va traslladar a la sala d'angioradiologia del centre.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Destinada a practicar cateterismes cardíacs

La sala d'hemodinàmica està destinada a practicar cateterismes cardíacs, principalment a aquells pacients que tenen malalties de les artèries coronàries. Els doctors Juan Casanova, responsable de la sala, i Fernando Worner, cap del Servei de Cardiologia, destaquen que amb el nou equipament es poden dur a terme cateterismes mínimament invasius i s'evitaran així operacions de tòrax obert que requereixen el trasllat dels pacients a Barcelona.

«Gràcies a la nova tecnologia el pacient rebrà menys dosis de raigs X i menys quantitat de contrast, mentre que la qualitat d'imatge al monitor serà molt més alta, de manera que es podran veure molt més bé les artèries coronàries», afirma Casanova. A més, el nou equip incorpora un programari que permet integrar ecografies, ressonàncies i angiografies i poder-les observar alhora al monitor, cosa que fins ara només es podia fer utilitzant diferents programes informàtics. D'altra banda, amb la nova sala s'iniciarà el tractament d'alteracions estructurals cardíaques, que fins ara també s'havien de derivar a Barcelona.

Atén 1.200 pacients de mitjana anual

De mitjana anual, la sala d'hemodinàmica de l'Hospital Arnau de Vilanova atén 1.200 pacients -la majoria, homes d'entre 40 i 80 anys-. A més, a 500 d'aquests pacients, se'ls practica un tractament de revascularització percutània, és a dir, un tractament de lesions coronàries amb implant d'stent.

D'aquests pacients, 220 provenen d'activacions del Codi IAM, en les quals el pacient és derivat de forma urgent a la sala d'hemodinàmica per desobstruir-li l'artèria que està provocant l'infart. L'antiga sala d'hemodinàmica de l'Arnau de Vilanova es va inaugurar el 2006, havia complert la seva vida útil i no disposava de les prestacions més actuals. La nova sala ha comptat amb un pressupost d'1,4 milions d'euros.


Comentaris

envia el comentari