L’Arnau de Vilanova i l’Orfeó Lleidatà ofereixen sessions de musicoteràpia a l’UCI

Imatge d'una sessió de musicoteràpia a l'UCI

Imatge d'una sessió de musicoteràpia a l'UCI | LleidaDiari.cat

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida vol potenciar que els pacients de l'UCI puguin gaudir de música i veure els seus animals de companyia.

 

El Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Fundació Orfeó Lleidatà han estrenat aquest novembre un projecte pioner que consisteix a oferir sessions de musicoteràpia participativa als pacients ingressats a l'UCI, als seus familiars i als professionals que els cuiden, amb l'objectiu de millorar el seu estat anímic i físic.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Dos músics i musicoterapeutes de l'Orfeó Lleidatà

Dos músics i musicoterapeutes de l'Orfeó Lleidatà, Pau Gimeno i Raquel Peremartí, es desplacen cada divendres a l'Hospital i visiten els pacients ingressats a l'UCI que es troben en condicions de gaudir d'aquestes sessions. Amb l'ajuda d'instruments com la guitarra, l'acordió, les maraques, el xilòfon o el tambor, entre altres, canten cançons –algunes a petició dels pacients– i promouen la participació dels pacients i dels seus acompanyants i professionals, sigui cantant o tocant els instruments.

 

«La música té molta força i ajuda a normalitzar i humanitzar l'estada a l'UCI. Treballem segons criteris que prèviament s'han consensuat en una reunió en funció de l'estat clínic dels pacients», expliquen Pau Gimeno i Raquel Peremartí.

Imatge d'una sessió de musicoteràpia a l'UCI

Imatge d'una sessió de musicoteràpia a l'UCI | LleidaDiari.cat

 

Les sessions de musicoteràpia redueixen els nivells d'ansietat

Jesús Caballero, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Arnau de Vilanova, afirma que les sessions de musicoteràpia redueixen els nivells d'ansietat, desperten emocions dels participants, prevenen el delirium i afavoreixen la mobilització dels pacients. Aquestes sessions formen part del Projecte d'Humanització de l'UCI, engegat el passat 2018, que ha canviat la forma d'entendre l'assistència clínica al malalt crític, ara molt més oberta i participativa.

 

Per la seva banda, la Fundació Orfeó Lleidatà amplia amb aquesta iniciativa la seva línia de projectes socials, que respon a l'objectiu d'apropar la cultura a la ciutadania, i de valorar com a eina de transformació i de millora de la qualitat de vida de les persones. Sota el nom de Projecte Enllaç, la Fundació Orfeó Lleidatà està portant a terme diferents activitats socioeducatives de tipus cultural en col·laboració amb diferents entitats socials del territori, incidint especialment en els col·lectius més vulnerables.

Imatge d'una sessió de musicoteràpia a l'UCI

Imatge d'una sessió de musicoteràpia a l'UCI | LleidaDiari.cat

 

Les sessions de musicoteràpia a l'UCI de l'Arnau de Vilanova se celebren cada divendres

Les sessions de musicoteràpia a l'UCI de l'Arnau de Vilanova se celebren cada divendres i, de mitjana, hi participen entre 4 i 6 pacients. De moment hi ha programades 14 sessions que compten amb el finançament de l'Obra Social 'la Caixa', Plusfresc, Catalana Occident i Sistemas Digitales Ricoh.

 

També et pot interessar…