Catalunya Diari

Els hospitals Arnau i Santa Maria estrenen un robot de desinfecció

Permet destruir microorganismes patògens en pocs minuts

Imatge de la presentació del robot de neteja
Imatge de la presentació del robot de neteja | LleidaDiari.cat

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'Hospital Universitari Santa Maria han estrenat aquesta setmana un robot de desinfecció amb tecnologia innovadora de l'empresa nord-americana Xenex. La màquina utilitza la llum ultraviolada generada mitjançant bombetes de gas xenó per desinfectar de forma segura, eficaç i en pocs minuts tot un espai. Microorganismes patògens ―com bacteris, fongs i virus― moren en entrar en contacte amb aquesta llum.

El robot permet completar l'actual mètode de neteja i desinfecció de superfícies en l'àmbit hospitalari, que es fa principalment de manera manual i mitjançant l'ús d'agents físics i químics. Els hospitals Arnau i Santa Maria utilitzaran el nou robot principalment en zones d'alt risc, com ara a l'UCI, a Esterilització, als quiròfans o a les habitacions d'aïllament, entre altres espais. La nova màquina ajudarà a reduir les infeccions nosocomials, produïdes durant l'assistència hospitalària, i el nombre de reingressos de pacients, cosa que tindrà un impacte econòmic positiu a llarg termini.

Imatge del robot de neteja
Imatge del robot de neteja | LleidaDiari.cat

 

El robot de desinfecció ha estat adquirit per l'empresa encarregada de la neteja als hospitals Arnau i Santa Maria, Ndavant, en una aposta de la companyia per la innovació i l'excel·lència en el servei.La llum ultraviolada generada mitjançant bombetes de gas xenó passa a través de les parets cel·lulars dels bacteris, virus i espores bacterianes. Un cop la radiació ultraviolada està dintre del microorganisme, genera uns danys que n'impossibiliten la multiplicació. El sistema és totalment segur, ja que la llum ultraviolada no traspassa parets, vidres, plàstics ni cap superfície sòlida. Per desinfectar una habitació, a tall d'exemple, es programa la màquina perquè faci dos cicles de 5 minuts. Aquesta màquina es va utilitzar per desinfectar habitacions de pacients amb el virus de l'Ebola en alguns hospitals dels Estats Units d'Amèrica. Juntament amb l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, que disposa d'aquest sistema des de 2015, els hospitals lleidatans se sumen a altres grans hospitals europeus que també estan implantant aquesta tecnologia.


Comentaris

envia el comentari