Catalunya Diari

I, a vegades, ens en sortim: La remodelació de les Basses, la primera audiència pública de Lleida

I, a vegades, ens en sortim: La remodelació de les Basses, la primera audiència pública de Lleida| Mariona Lladonosa

 Les audiències públiques es fan des de fa una colla d'anys en molts ajuntaments, no es tracta de cap mecanisme novedós, i en realitat no és cap espai pròpiament participatiu, sinó que ens trobem davant d'una eina d'informació i comunicació. És un mecanisme puntual que pretén informar sobre l'estat d'una qüestió d'interès específic i, en el cas de Lleida, pot ésser convocat per una  organització presentant un mínim de 200 signatures. El dia 10 de març de 2011 la CUP presentàvem a l'Ajuntament de Lleida 230 signatures per sol·licitar, d'acord amb el Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament, una audiència pública en relació a la reforma prevista al Parc de les Basses. Una audiència que enteníem que havia de ser oberta i generar un procés de transparència informativa major que la dels propis mecanismes de comunicació de la Paeria havia aconseguit. Així mateix, la Plataforma Compromís amb el Museu Morera va impulsar també la proposta d'una audiència pública per conèixer el futur del Museu Morera.
 
En el cas del projecte de les Basses s'havia impulsat per la Paeria l'any 2008 convocant un concurs públic per a la remodelació del Parc que des del primer moment ja contemplava la modificació del Pla General d'Ordenació (PGO) a fi de convertir el Parc territorial de les Basses catalogat com a sòl no urbanitzable, en sòl urbanitzable. De la modificació del PGO se n'haurà de parlar extensament a l'audiència pels efectes directes que genera obrint la possibilitat d'introduir serveis privats en un parc públic. La mare dels ous de tot aquest assumpte. Hi ha però una segona qüestió de vital importància: la dubtabilitat que ens genera el suposat procés de participació resseguit en aquesta qüestió, i el fet que el govern municipal l'hagi utilitzat com a argumentari de legitimació de la seva proposta de remodelació del Parc de les Basses. 
 
Per aquest motiu la CUP ha abocat tots els seus esforços en la convocatòria d'una audiència pública sobre el tema que permeti un debat més ampli i transparent del que s'ha dut fins ara. Així, 1 any i 4 mesos després de presentar les signatures necessàries per convocar l'audiència de les Basses, i després de múltiples apel·lacions al govern municipal, fins i tot, després del requeriment del mateix Síndic de Greuge de Catalunya, hem aconseguit que finalment es realitzi la primera audiència pública de la ciutat el 24 de setembre i la del Museu Morera pel 25 de setembre de 2012. La insistència de la CUP en aquesta qüestió és, en definitiva, una demanda de lo més elemental: al final del que acabem parlant és de dret a la informació dels ciutadans i del respecte a un model democràtic de gestió pública que sovint ens sembla oblidat. 
 
Cal dir que al juliol finalment la Paeria n'anunciava la seva convocatòria. Les presses per a convocar l'audiència de cop i volta van venir de mans de la Paeria. Convocant a finals de juliol totes dues audiències pel mes de setembre, suposem que ho van fer essent conscients que l'agost és un mes inhàbil per tothom (també pels tècnics i treballadors municipals que han d'ocupar-se de tenir la documentació pública enllestida, de fer les pertinents convocatòries, de preparar la publicitat i informació relativa). Dit això, cal tenir present que en la reunió mantinguda amb el tinent d’alcalde Josep Presseguer el mes de juliol, aquest es va comprometre a convocar a les entitats lleidatanes amb suficient antelació per garantir-ne l’exercici del seu dret a participació, de la mateixa manera que es va acordar potenciar diversos canals d'informació per a promoure la convocatòria a fi de garantir la màxima difusió i, per tant, garantir les majors opcions de participació. A fi de compte el debat i l'èxit de l'audiència hauria d'ésser la prioritat de tots plegats. 
 
Però això no ha estat així, a una setmana vista de l'audiència moltes són les entitats que desconeixen la convocatòria, i ja no parlem dels ciutadans i ciutadanes que s'hi vulguin afegir individualment. La documentació ha tingut que ser penjada per la CUP després de dificultats diverses per aconseguir-la. Més encara, només cal resseguir a la premsa les nombroses queixes que per altra banda ha fet la Plataforma en defensa del Museu Morera en relació al fet que no se'ls ha convocat formalment a aquesta segona audiència (i en són els promotors!) o de la intransigència del govern municipal davant la petició d'aplaçar-la a fi de preparar bé la intervenció i coordinació de les entitats que formen part de la Plataforma. Sumat a aquesta cadena de despropòsits ens hem adonat que sense previ acord ni comunicació l'Ajuntament ha decidit demanar via web l'obligatorietat d'inscriure's com a assistent a l'audiència i, a més, formalitzar prèviament la pregunta o intervenció per escrit. No cal ser cap expert en la matèria per veure com cap d'aquests dos requisits d'última hora serveixen per potenciar una major participació i menys encara si no són degudament comunicats en temps i forma de manera clara i acordada amb entitats i promotors de les iniciatives.
 
Des de la CUP ens hem cansat de dir per activa i per passiva que la participació ciutadana és quelcom més que la facilitació d'informació, i més encara, sovint ens preguntem en qui o què es destinen els esforços d'una Regidoria i regidora de Participació que desconeix completament el seu propi àmbit de treball. El cert però és que enlloc de concentrar els esforços en debats sobre un major aprofundiment democràtic, acabem discutint sobre el procediment i compliment dels mecanismes més bàsics d'informació com les audiències públiques. Malgrat tot, l'audiència pública és un primer pas cap a la transparència de l’actuació municipal. Així doncs, us convidem a participar el proper 24 i 25 de setembre a les 19.00 hores a la sala Alfred Perenya de Lleida, a les dues primeres audiències de la ciutat. I, a vegades, ens en sortim. 
 
Mariona Lladonosa, militant de la CUP


Comentaris

envia el comentari